Твърде много упражнения и фертилност

Вие сте във форма, следите какво ядете и се упражнявате всекидневно, a все още не можете да забременеете? Понякога прекалено многото тренировки могат да се окажат причина за това както при мъжете, така и при жените.

 

Претоварване с упражнения

 

Според изследванията, упражненията могат да причинят безплодие при мъжете, когато тялото им прегрява често. Когато телесната температура на тестисите се повиши над 35.5 градуса, сперматозоидите умират. Температурата на тестисите е със 7 градуса по-ниска от тази на тялото, за да останат сперматозоидите охладени.

 

Мъжете, които са с поднормено тегло и имат нисък процент на телесни мазнини, могат да имат ниска подвижност на сперматозоидите или промяна в морфологията им.

 

Четете още: Упражнения преди забременяване

 

Прекомерните тренировки и бързото сваляне на телесна мазнина могат да повлияят на нивото на естроген в тялото на жените и да предизвикат нередовна менструация (олигоменорея) или дори да спрат менструацията (аменорея).

 

Но дори и менструалният цикъл да е редовен, някои изследвания установяват, че повече от 2 часа интензивна тренировка дневно, намаляват шансовете за зачеване. Освен това продължителните кардио тренировки, като аеробика и бягане, могат да намалят  шанса за безпроблемно раждане и здраво бебе след инвитро оплождане в 30% от случаите.

 

Четете още: Как да забременеете по-бързо?

 

Да останете във форма

 

Упражненията никак не са лошо нещо. Те са полезни за здравето, но ако се практикуват умерено. Те могат да ви помогнат с контролирането на стреса, който от своя страна също може да е една от причините за безплодие.

 

За да увеличите фертилността си направете корекции в тренировъчната си рутина, като например – вместо 5 пъти седмично, тренирайте 3 пъти и вместо по 2 часа, намалете до 1 час. Избягвайте прекомерното натоварване и преминете към по-ниско интензивни тренировки, които горят по-малко мазнини, като ходене, тай чи, пилатес, йога. Те са подходящи за освобождаване от стреса, помагат за загубата на тегло и в случая с йогата – могат да увеличат шансовете за зачеване.

Добави коментар