Тазова възпалителна болест

Автор: Невена Пиперкова

Клиника по обща и онкологична гинекология на ВМА

 

Под тазова възпалителна болест (ТВБ) би следвало да се разбира възпалението на всички органи в таза, но този термин се е наложил като чисто гинекологичен. Следователно, ТВБ означава възпаление на вътрешните женски полови органи (матка, маточни тръби, яйчници) и тазовия перитонеум (ципата, която облицова тазовата празнина). Ако останалите органи в малкия таз – пикочен мехур, пикочопроводи, черва и др. страдат от възпаление, което не ангажира вътрешните женски полови органи, не говорим за ТВБ, а за цистит, колит, апандисит и т.н.

 

ТВБ е едно от най-честите заболявания в гинекологията. Най-широко е разпространено сред младите, сексуално активни жени. Дори след излекуване на острия стадий, ТВБ може да има неблагоприятни последици: склонност към извънматочна бременност, безплодие (стерилитет) и тазова болка. Тези последици често се обозначават с понятието “хронична ТВБ”.

 

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

Причини за развитие на тазова възпалителна болест

 

При остра ТВБ инфекцията най-често тръгва от влагалището, минава през маточната шийка, маточната кухина, маточните тръби и достига до яйчниците и коремната кухина. Друг, по-рядко срещан вариант на разпространение на инфекцията е по съседство – при наличие на друго възпаление в корема (апандисит, колит, възпаление на жлъчния мехур и др.). Най-рядко микроорганизмите достигат до вътрешните женски полови органи по кръвен път (например при туберкулоза).

 

Четете още: Десет истини за миома на матката

 

Обикновено острата ТВБ е причинена от повече от един микроорганизъм. Това могат да бъдат микроорганизми, които при нормални условия не се срещат в половите органи на жената. Най-често те се предават по време на секс, т.е. представляват полово-предавани инфекции. Типичен пример за такива инфекции са хламидиите и гонореята (трипер), които в немалък процент се развиват заедно, без при това да си пречат. По-рядко причинителите на ТВБ се предават чрез медицински процедури (кюретаж, взимане на биопсия, конизация, поставяне на спирала и др.), както и при раждане.

 

ТВБ може да бъде причинена и от микроорганизми, които нормално се срещат (макар и в малки количества) във  влагалището на жената. Най-често те попадат там по съседство от дебелото черво (ануса). Женският организъм има своите средства за противодействие на такива неканени гости. Това са:

 

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

нормалните обитатели на човешкото влагалище – млечнокиселите бактерии, които потискат развитието на пришълците

 

слузта, образувана в канала на маточната шийка, която пречи на проникването на всякакви микроби в матката, а оттам в тръбите и по-нагоре

 

Как да се предпазим от тазова възпалителна болест?

 

Всяко едно от изброените по-долу пет правила е важно за предпазване от тазово възпаление – както от причинители, предавани по време на секс, така и от собствени (дошли от червата) причинители:

 

Четете още: Доброкачествени тумори на женските полови органи

 

1. Избягвай да правиш секс със случайни, “непроверени” партньори!

 

2. Ако избереш да правиш секс със случаен партньор или ако се съмняваш, че постоянният ти партньор е избрал същото – ползвай презерватив!

 

3. Пази се от проникване на чревна флора във влагалището! Два конкретни съвета:

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

при правене на интимен тоалет, измиването трябва да става в посока от влагалището към ануса, а не обратното

 

не редувай анален с вагинален секс – при такава последователност не помага и презервативът, освен ако не се сменя всеки път.

 

Четете още: Нередовна менструация – дисфункционални маточни кръвотечения

 

4. Пази нормалната си влагалищна флора! Не прекалявай с употребата на антибиотици (които унищожават, между другото, и млечнокиселите бактерии във влагалището)!

 

5. Пази слузта в канала на маточната шийка! Прекалено честата употреба на влагалищен душ (промивки) води до отмиване на естествено образуваната слуз.

 

Симптоми

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

Острата ТВБ може да предизвика разнообразна палитра от симптоми – от изключително тежки до никакви. Най-слабо изразени са симптомите на ТВБ, причинена от хламидия или от генитална микоплазма. Болестта остава неразпозната  в 2/3 от случаите, но промените, които тези микроорганизми причиняват в половите органи, могат да бъдат твърде сериозни.

 

Жените с остра ТВБ най-често имат болка ниско в корема и в кръста. Други симптоми са: висока температура, втрисане, ускорен пулс, неразположение, течение от влагалището с променен цвят и мирис, гадене, повръщане, запек или диария, болезнени полови контакти, болезнено уриниране, отклонения в менструалния цикъл и болка в горните етажи на корема, предимно вдясно (дясно подребрие).

 

Четете още: Възпаление на женските полови органи с д-р Костов

 

Как се поставя диагноза тазова възпалителна болест?

 

Да се постави диагноза остра ТВБ не винаги е лесно. При наличие на болки ниско в корема, неприятно влагалищно течение и температура се налага гинекологичен преглед, в хода на който се взима секрет за микробиологично установяване на причинителите. Вагиналната ехография е от съществена полза, докато ехографията през корема е почти лишена от смисъл. Необходими са, също така, изследвания на кръв и урина.

 

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

Лечение и усложнения на тазова възпалителна болест

 

Навременното и правилно лечение е в състояние да предотврати усложненията, до които може да доведе острата ТВБ. Без лечение може да се стигне до хронична ТВБ, изразена в трайно увреждане на женските полови органи и техните две основни функции – репродуктивна и сексуална.

 

Четете още: 11 причини да ви закъснява

 

Основен лечебен метод при остра ТВБ е консервативното лечение (лечение, при което не се прибягва до операция). То трябва да започне възможно най-скоро след поставяне на диагнозата, с оглед избягване на възможните усложнения. Микроорганизмите, причинили възпалението, се атакуват с антибиотици – в началото мускулно или венозно, а  впоследствие (при подобряване на състоянието) във вид на хапчета. На пациентката се осигурява покой, обезболяване, оводняване, витамини, соли и други важни съставки.

 

При по-продължително протичащи възпалителни процеси, в таза могат да се развият кухини, изпълнени с гной (абсцеси). Наличието на абсцес налага отстраняване на гнойта през дъното на влагалището, чрез убождане (пункция) или малък разрез. Това става след обезболяване – пациентката заспива за кратко с помощта на венозна инжекция. Ако е направен малък разрез, през него се оставя огъваема тръбичка (дрен), през която да изтичат насъбралите се секрети. Дренът се сваля след няколко дни. В много случаи консервативното лечение води до пълно оздравяване.

тазова възпалителна болест, ТВБ, лечение, възпаление, микроорганизми, влагалище

При непълно оздравяване (остатъчно запушване на маточните тръби), пациентката подлежи на допълнителни медицински грижи, в резултат на които проходимостта на тръбите понякога се възстановява. При трайна непроходимост на тръбите и желание за забременяване, жените биват насочвани към центрове за оплождане in vitro.

 

При хронична тазова болка, в основата на която стоят сраствания (резултат от прекарана ТВБ), могат да се приложат различни оперативни техники, чрез които срастванията да бъдат разрушени. При тяхното поредно образуване във времето е възможно да се стигне и до отстраняване на вътрешните полови органи или част от тях.

 

Четете още: Женската репродуктивна система

 

Отстраняване на променените органи може да се наложи и в самото начало на лечението, когато случаят е много тежък и съществува заплаха за живота на болната. Такава операция се понася по-лесно, ако предварително е проведено консервативно лечение, но понякога се налага да се извърши по спешност.

 

В случаите с тежка остра ТВБ, общата продължителност на лечението (в болница и у дома) трае около 2-3 седмици. При успех на лечението, възстановяване на трудоспособността и подновяване на половия живот се очаква след около един месец.

 

Снимки: Ansel Edwards Photography, ♥KatB Photography♥, arianne…, dollen, Mitya Ku  Foter.com

Добави коментар