Таблица на хранителните вещества, които подпомагат растежа на бебето

 

 

Тази таблица съдържа основните хранителни вещества, които са необходими по време на бременността.

 

 

 

 

 

Хранителни вещества

Дневно количество Нужда от допълнителен прием Как влияят на бебето ви? Хранителни източници
Калций 1,000 mg Може би Подпомага израстването на здрави кости, зъби, нерви, сърце и мускули; подпомага сърдечния ритъм и кръвосъсирването.

240 ml обезмаслено мляко съдържа 301 mg;

 

240 ml обогатен с калций портокалов сок – 300 mg;

 

в 28 г моцарела – 222 mg;

Холин 450 mg Може би Подпомага правилното развитие на мозъчните клетки; Подпомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба.

1 твърдо сварено яйце съдържа 113 mg холин;

 

85 g свинско месо – 71 mg;

 

85 g риба Треска – 88 mg

Хром 30 mcg Не Подпомага изграждането на протеините в тъканите на бебето; регулира кръвното налягане и кръвната захар.

1 чаена лъжичка фъстъчено масло съдържа 41 mcg хром;

 

85 g сварено пилешко месо без кожата – 22 mсg;

 

1 ябълка – 15 mcg

Мед 1 mg Не Подпомага формирането на сърцето, скелета, нервната система, артериите и червените кръвни телца.

в 85 g консервираното рачешко месо се съдържа 1 mg мед;

 

28 g сурово кашу – 0,6 mg;

 

1/2 купичка боб – 0,2 mg

Фолиева киселина поне 600 mcg по време на бременност Да Помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба; може да понижи риска от други родилни дефекти; изключително важна за производството на ДНК.

1/2 купичка леща съдържа 179 mcg фолиева киселина;

 

4 сварени аспержи – 81 mcg

Йод 220 mcg Не Регулира метаболизма; подпомага развитието на нервната система.

85 g риба Треска съдържа 99 mcg;

 

1 купичка нискомаслено кисело мляко – 87 mcg;

 

1/4 чаена лъжичка йодирана сол – от 67 до 100 mcg йод;

 

1 печен с кората картоф – 60 msg

Желязо 27 mg (почти двойно количеството спрямо жените, които не са бременни) Да Участва в изграждането на червените кръвни клетки; доставя кислорода до клетките в организма; изгражда костите, хрущялите и други съединителни тъкани.

1/2 купичка леща съдържа 3,3 mg желязо;

 

1/2 купичка сварен спанак – 3,2 mg;

 

85 g телешко филе – 3 mg

Магнезий 350 mg Може би Помага за образуването на здрави кости и зъби, регулира инсулина и нивото на кръвната захар; изгражда и възстановява тъканите.

28 g изсушени семки от тиква съдържат 152 mcg;

 

1 купичка спаначена паста – 87 mg

Манган 2 mg Не Подпомага изграждането на костите и хрущялите; подпомага предпазването на клетките от увреждане; активира ензимите, които метаболизират протеини, мазнини и въглехидрати.

1 купичка кафяв ориз  съдържа 1,8 mg манган;

 

1 купичка овесена каша – 1,3 mg;

 

1/2 купичка ананас – 0,9 mg

Пантотенова киселина 6 mg Не Изключително важна за призводството на хормони и холестерол, както и за метаболизма на въглехидратните протеини и мазнини.

1/2 авокадо съдържа 1,1 mg пантотенова киселина;

 

1 чаша нискомаслено мляко – 1 mg;

 

1 твърдо сварено яйце – 0,7 mg

Фосфор 700 mg Не Изгражда здрави кости, подпомага съсирването на кръвта, функцията на бъбреците и нормалният сърдечен ритъм

85 g консервирана сьомга ( с костите) съдържа 251 mg фосфор;

 

1 чаша нискомаслено мляко – 247 mg;

 

1/2 купичка сготвен черен боб – 241 mg;

 

85 g телешко кюфте – 187 mg

Калий 4,700 mg Не Подпомага електролитния баланс; подпомага мускулните контракции, метаболизма и функционирането на нервите.

1 печен картоф съдържа 844 mg;

 

240 ml сок от сливи – 706 mg;

 

1/4 купичка сушени кайсии – 378 mg

Рибофлавин 1,4 mg Не Подпомага растежа, доброто зрение и здравето на кожата; Изключително важен е за развитието на костите, мускулите и нервната система на бебето

1 купичка нискомаслено кисело мляко съдържа 0,5 mg;

 

85 g патешко (без кожата) – 0,4 mg;

 

1/2 купичка  сготвени гъби – 0,2 mg

Тиамин 1,4 mg Не Превръща карбохидратите в енергия; изключително важен за развитието на мозъка, подпомага развитието на сърдечната и нервната системи.

1/2 купичка овесена каша съдържа 0,6 mg тиамин;

 

85 g свинско филе – 0,8 mg;

Витамин А 770 mcg вещества действащи еквивалентно на ретинола Не Важен е за клетъчното делене, развитието на очите, здравата кожа и слузестите мембрани, нарастването на костите, метаболизма на мазнините; подпомага борбата с инфекциите.

1 печен картоф съдържа 1,096 mcg от тези вещества;

 

1 суров морков – 509 mcg

Витамин B6 1,9 mg Не Подпомага метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите; помага за формирането на нови червени кръвни телца, развитието на мозъка и нервната система.

1 банан съдържа 0,7 mg витамин В6;

 

1 печен картоф – 0,7 mg; 1/2 купичка консервиран нахут – 0,6 mg;

 

85 g пилешки гърди – 0,5 mg

Витамин С 85 mg Не Изключително важен за възстановяването на тъканите и производството на колаген (компонент от хрущялите, сухожилията, костите и кожата)

240 ml портокалов сок съдържа 124 mg;

 

1/2 купичка сварени броколи – 51 mg;

 

1/2 купичка ягоди – 49 mg;

 

1/2 купичка пъпеш – 29 mg

Витамин D 5 mcg Да Помага за образуването на костите и зъбите

85 g сьомга съдържа 8 mcg витамин D;

 

1 чаша мляко – 2 mcg

Цинк 11 mg Може би Подпомага нарастването на клетъчния растеж; от решаващо значение за производството на ДНК

1/2 купичка тофу съдържа 2 mg цинк;

 

1 купичка плодово мляко – 1,8 mg

 

Добави коментар