Таблица на хранителните вещества, които подпомагат растежа на бебето
Тази таблица съдържа основните хранителни вещества, които са необходими по време на бременността.
Хранителни вещества | Дневно количество | Нужда от допълнителен прием | Как влияят на бебето ви? | Хранителни източници |
---|---|---|---|---|
Калций | 1,000 mg | Може би | Подпомага израстването на здрави кости, зъби, нерви, сърце и мускули; подпомага сърдечния ритъм и кръвосъсирването. | 240 ml обезмаслено мляко съдържа 301 mg;
240 ml обогатен с калций портокалов сок – 300 mg;
в 28 г моцарела – 222 mg; |
Холин | 450 mg | Може би | Подпомага правилното развитие на мозъчните клетки; Подпомага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба. | 1 твърдо сварено яйце съдържа 113 mg холин;
85 g свинско месо – 71 mg;
85 g риба Треска – 88 mg |
Хром | 30 mcg | Не | Подпомага изграждането на протеините в тъканите на бебето; регулира кръвното налягане и кръвната захар. | 1 чаена лъжичка фъстъчено масло съдържа 41 mcg хром;
85 g сварено пилешко месо без кожата – 22 mсg;
1 ябълка – 15 mcg |
Мед | 1 mg | Не | Подпомага формирането на сърцето, скелета, нервната система, артериите и червените кръвни телца. | в 85 g консервираното рачешко месо се съдържа 1 mg мед;
28 g сурово кашу – 0,6 mg;
1/2 купичка боб – 0,2 mg |
Фолиева киселина | поне 600 mcg по време на бременност | Да | Помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба; може да понижи риска от други родилни дефекти; изключително важна за производството на ДНК. | 1/2 купичка леща съдържа 179 mcg фолиева киселина;
4 сварени аспержи – 81 mcg |
Йод | 220 mcg | Не | Регулира метаболизма; подпомага развитието на нервната система. | 85 g риба Треска съдържа 99 mcg;
1 купичка нискомаслено кисело мляко – 87 mcg;
1/4 чаена лъжичка йодирана сол – от 67 до 100 mcg йод;
1 печен с кората картоф – 60 msg |
Желязо | 27 mg (почти двойно количеството спрямо жените, които не са бременни) | Да | Участва в изграждането на червените кръвни клетки; доставя кислорода до клетките в организма; изгражда костите, хрущялите и други съединителни тъкани. | 1/2 купичка леща съдържа 3,3 mg желязо;
1/2 купичка сварен спанак – 3,2 mg;
85 g телешко филе – 3 mg |
Магнезий | 350 mg | Може би | Помага за образуването на здрави кости и зъби, регулира инсулина и нивото на кръвната захар; изгражда и възстановява тъканите. | 28 g изсушени семки от тиква съдържат 152 mcg;
1 купичка спаначена паста – 87 mg |
Манган | 2 mg | Не | Подпомага изграждането на костите и хрущялите; подпомага предпазването на клетките от увреждане; активира ензимите, които метаболизират протеини, мазнини и въглехидрати. | 1 купичка кафяв ориз съдържа 1,8 mg манган;
1 купичка овесена каша – 1,3 mg;
1/2 купичка ананас – 0,9 mg |
Пантотенова киселина | 6 mg | Не | Изключително важна за призводството на хормони и холестерол, както и за метаболизма на въглехидратните протеини и мазнини. | 1/2 авокадо съдържа 1,1 mg пантотенова киселина;
1 чаша нискомаслено мляко – 1 mg;
1 твърдо сварено яйце – 0,7 mg |
Фосфор | 700 mg | Не | Изгражда здрави кости, подпомага съсирването на кръвта, функцията на бъбреците и нормалният сърдечен ритъм | 85 g консервирана сьомга ( с костите) съдържа 251 mg фосфор;
1 чаша нискомаслено мляко – 247 mg;
1/2 купичка сготвен черен боб – 241 mg;
85 g телешко кюфте – 187 mg |
Калий | 4,700 mg | Не | Подпомага електролитния баланс; подпомага мускулните контракции, метаболизма и функционирането на нервите. | 1 печен картоф съдържа 844 mg;
240 ml сок от сливи – 706 mg;
1/4 купичка сушени кайсии – 378 mg |
Рибофлавин | 1,4 mg | Не | Подпомага растежа, доброто зрение и здравето на кожата; Изключително важен е за развитието на костите, мускулите и нервната система на бебето | 1 купичка нискомаслено кисело мляко съдържа 0,5 mg;
85 g патешко (без кожата) – 0,4 mg;
1/2 купичка сготвени гъби – 0,2 mg |
Тиамин | 1,4 mg | Не | Превръща карбохидратите в енергия; изключително важен за развитието на мозъка, подпомага развитието на сърдечната и нервната системи. | 1/2 купичка овесена каша съдържа 0,6 mg тиамин;
85 g свинско филе – 0,8 mg; |
Витамин А | 770 mcg вещества действащи еквивалентно на ретинола | Не | Важен е за клетъчното делене, развитието на очите, здравата кожа и слузестите мембрани, нарастването на костите, метаболизма на мазнините; подпомага борбата с инфекциите. | 1 печен картоф съдържа 1,096 mcg от тези вещества;
1 суров морков – 509 mcg |
Витамин B6 | 1,9 mg | Не | Подпомага метаболизма на протеините, мазнините и въглехидратите; помага за формирането на нови червени кръвни телца, развитието на мозъка и нервната система. | 1 банан съдържа 0,7 mg витамин В6;
1 печен картоф – 0,7 mg; 1/2 купичка консервиран нахут – 0,6 mg;
85 g пилешки гърди – 0,5 mg |
Витамин С | 85 mg | Не | Изключително важен за възстановяването на тъканите и производството на колаген (компонент от хрущялите, сухожилията, костите и кожата) | 240 ml портокалов сок съдържа 124 mg;
1/2 купичка сварени броколи – 51 mg;
1/2 купичка ягоди – 49 mg;
1/2 купичка пъпеш – 29 mg |
Витамин D | 5 mcg | Да | Помага за образуването на костите и зъбите | 85 g сьомга съдържа 8 mcg витамин D;
1 чаша мляко – 2 mcg |
Цинк | 11 mg | Може би | Подпомага нарастването на клетъчния растеж; от решаващо значение за производството на ДНК | 1/2 купичка тофу съдържа 2 mg цинк;
1 купичка плодово мляко – 1,8 mg |