С бебе на плажа – част 1

Всички деца обичат морето, пясъка, игрите и слънцето. Ако обаче вашият малчуган все още е бебе и искате за първи път да го срещнете с морето, ето няколко съвета как да се насладите на почивката си:

 

Каква защита срещу слънцето трябва да използвате?

 

Дори ако не е слънчево, бебето ви може да изгори. Затова е изключително важно да защитите кожата му. Ако бебето ви е на по-малко от 6 месеца, постарайте се да остане на сянка през цялото време.

 

Ако имате по-голямо бебе или малко дете, пазете го от слънцето в периода от 11 до 15 ч. Тогава е най-горещата част на деня.

 

Когато бебето е на слънце го обличайте с памучни дрехи, които да покриват краката и ръцете му. На пазара вече се предлагат и бебешки дрешки с UV защита – чрез тях ще предпазите бебето от вредните слънчеви лъчи. Вземете и шапка с широка периферия, която да хвърля сянка и на лицето, и на шията на бебето. За да предпазите очите му от пясъка и слънцето, набавете сладки слънчеви очила за своя малчуган.

 

Преди да отидете на плаж, намажете обилно кожата на бебето, която не е скрита от дрехи, със слънцезащитен крем. Не забравяйте ръчичките и краката. Ще ви е по-лесно да намажете бебето преди да го облечете – така ще сте сигурни, че сте покрили всички части от тялото му със слънцезащитен крем, независимо от дрешките.

 

Четете още: Пълзенето при бебетата – кога се научават?

 

Използвайте слънцезащитни продукти, създадени специално за бебета и малки деца, със слънцезащитен фактор най-малко 15. Доверявайте се на надеждни марки, чиито продукти са широкоспектърни. Това означава, че разполагат с UVA и UVB защита (това би трябвало да е отбелязано на етикета).

 

Не забравяйте – трябва да нанасяте слънцезащитния продукт на всеки 2 часа и всеки път, след като бебето си е играло във вода (дори и слънцезащитният продукт да е отбелязан като водоустойчив).

 

Какво ще ви трябва на плажа?

 

Следните неща могат да ви бъдат полезни на плажа, когато смятате да вземете бебето със себе си:

 

• кърпи – вземете повече, тъй като те постоянно са влажни или пълни с пясък

 

• чадър или тента за защита от слънцето – когато сте с бебе на плажа имате нужда от сянка повече от всякога, дори и слънцето да не е толкова силно

 

• преграда срещу вятър – чрез нея можете да си осигурите уединение и ако бебето ви вече прохожда – преграда, която ще му попречи да се отдалечи

 

• одеяла за пикник – те не само са полезни за сядане, а и помагат да защитите бебето от пясъка (много бебета започват да плачат, ако по тях полепне пясък)

 

Четете още: 5 мита за съня на бебето

 

• хладилна чанта с вода и храна – всяко бебе и дете огладнява по-бързо на чист въздух, затова пригответе храни и напитки, които да задоволят глада и жаждата му

 

• слънцезащитни продукти

 

• формула или кърма за бебето (в случай, че още го кърмите)

 

• комплект за първа помощ

 

• плувки или пояс

 

• кофичка, лопатка и плажна топка

 

• разбира се, не забравяйте фотоапарат, с който да заснемете цялата забава, която ви предстои

 

Продължава на: С бебе на плажа – част 2

Добави коментар