С анцуг на среща – една банална история

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

Денят беше вълнуващо горещ! Наталия отпиваше глътки кафе и мислеше за предстоящата си среща с Момчил. В сърцето и се бореха хиляди емоции, когато прелистваше мисъл след мисъл. „Къде ли ще ме заведе? Наистина ли ме харесва? Какво ли мисли за мен? Изобщо мисли ли си за мен в този момент? Какво ли прави сега? До къде ще стигнат нашите взаимоотнoшения?“. Сърцето и биеше толкова силно, сякаш алармираше да спре цялата тази атака на ума.

 

анцуг, среща, очаквания

 

Беше 3 следобяд. Наближаваше време за дългоочакваното романтично събитие, когато ще зърне очите на този хубавец. Наталия сложи любимата си красива рокля, която беше в хармония с романтичното й настроение. Оправи косата си, подчерта красиво лицето си с нежен грим. Постави прекрасни бижута, като завършек на нейната визия. Впръска благоуханен парфюм и въздъхна… „Време е…!“. Погледна часовника си, беше изминал един час в подготовка за този дългоочакван момент. След половинчасово нервно крачене из апартамента си и постоянно взиране в часовника, на вратата се позвъни. „Дали това не е той?“ – мислеше си тя. Бързо изтича за да отвори.

 

… Дишането на Наталия се учести, сякаш въздухът не и достигаше. Червенина изби на всяка от страните и, бузите и не можеха да върнат нормалното си състояние. Изглеждаше сякаш бе прекалила с ружа и едвам се въздържше да не се „хвърли възнак“. Сърцето и започна да бие неконтролируемо, а гласът и почти безвъзвратно изчезна. Момчил беше на вратата…

 

– Здравей! – каза той, уверено подпирайки се с една ръка на стената.

 

Четете още: Мусака можете ли да правите!? – едно необикновено интервю

 

Наталия се опита да поздрави в отговор, но шокът беше отнел всичките и възможности за адекватно поведение.Тя започна да изследва част по част неговия тоалет. Момчил се беше „курдисал“ с анцуг… Да, добре прочетохте – АНЦУГ! Класически, марков анцуг, който придаваше съвсем друго излъчване на неговата иначе хубавичка външност. За повече „авторитет“, той беше добавил и спортна шапка, разбира се, завъртяна на обратно. А неотменна съставка на стила „Лошо момче“ бяха марковите маратонки, с които затвърждава позицията си на готин спортист, по който всички „мацки“ си губят словестните умения.

 

анцуг, среща, очаквания

 

Наталия мислено се шамароса и бързо дойде в съзнание…

 

– А, Момчил, ти си тук? Закъсня 30 минути, но сигурно си имал важни задачи. – каза тя и упорито се опитваше да прикрие срама си, когато любопитен възрастен съсед крачеше бързо към входа, като нагла хлебарка да не пропусне порцията клюки от така важното събитие разиграващо се в неговия вход. Но за да насочи разговора в друга посока, Наталия добави – Хубав спортен екип, подчертвата тена ти!

 

Момчил нескромно прие комплимента и избърза да се похвали:

 

– А, аз ще ходя на море тез‘ дни, та все още нямам тен… не е равномерен. Ето, виждаш ли!? – Той свали горнището на АНЦУГА си и допълни – Отдолу съм без нищо, за по-лесно.

 

Наталия изпадна в паника. Къде изчезна този културен и чаровен младеж, който беше срещнала преди време? Какво е това чудо на чудесата, което стои пред вратата и? Но заради добрия си характер и за да не прибързва винаги със заключенията, все пак реши да даде последен шанс на тази „мечта“, която занимаваше съзнанието и дни наред, но също която така я попари в този неописуем момент.

 

Четете още: „Странник” може би ви дебне… – Дневникът на една кифла

 

– Къде ще ме заведеш? – попита тя. Надявайки се, че въпреки небрежния си външен вид, който не можеше да послужи за извинение за закъснението му, той ще е по-отговорен в други сфери на живота – като взимане на решения и планиране на краткосрочни действия.

 

– Ами, не знам. То аз не съм наясно с кафетата тук? Нека просто отидем някъде. – измълмоти той, без да влага много загриженост в думите си.

 

анцуг, шок, среща, кафе

 

Наталия, пое дълбоко въздух, мислено се прекръсти и просто каза:

 

– Да вървим!

 

… Срещата не оправда очакванията на Наталия. Вълнуващо горещият ден се превърна в просто горещ отиващ си ден. Клишираните свалки и скучните истории на Момчил не бяха силната му страна, а Наталия все повече се обвиняваше за мекия си характер. Както в началото, сега в душата и се бореха куп емоции и мисли препускаха през ума й. Едно беше сигурно, тя щеше да промени отношението си първо към себе си, а след това към другите. Осъзнаваше, че човек, който се появява с АНЦУГ на важна, планирана, романтична среща, не може да е от най-сериозните партньори за нея. Нито пък такъв човек е способен на уважение!

 

Четете още: Сметката, моля! – Дневникът на една кифла

 

С разбити илюзии и богат материал за междусъседски анализи, Наталия се прибра вкъщи. Седна на любимото си диванче, грабна книгата, която стоеше на масичката до нея и мислите и потънаха в една по-красива романтична история…

 

анцуг, среща, кафе, книга

 

А Момчил? Той може би още се чуди какво се случи и как така това „маце“ не му налетя. „Може би тя не знае какво иска, щом не се впечатли от чара ми? Няма нормална жена, която да ми устои… Абее, карай да върви!“ – Мислеше си той с леко разочарование, че не последва сексуален акт след всичките положени „усилия“ от негова страна.

 

Ще си кажете – Глупава история! Да, наистина глупава история, но колко мъже смятат себе си за „Аполон“ щом се появят в естествения си вид, а и колко жени идеализират мъжете в ума си преди да застанат лице в лице с истината?

 

Послеслов: Историята е вдъхновена от действителни случки, като имената на героите са умишлено сменени. Но ако вие се разознавате в тях – Това си е ваш проблем!

 

Снимки: rent-a-moose, Stefan 1981, It's Tony, Bello Russo Foter

Добави коментар