фертилитет, орална хигиена, заболяване на венците, пародонтални заболявания

Съществува ли връзка между оралната хигиена и фертилитета?

От дълги години е известно, че оралното здраве оказва значително влияние върху цялостното физическо здраве. Хроничните заболявания на венците се свързват с развитието на диабет тип 2, сърдечни заболявания, някои видове рак и дори със спонтанния аборт. Лошото орално здраве се свързва с проблеми с фертилитета както при жените, така и при мъжете.

 

Лошата орална хигиена може да доведе до пародонтални заболявания – инфекция или възпаление на венците и костите в устната кухина. Когато парoдонтита е в начална фаза, се нарича гингивит. При гингивита венците са раздразнени и започват да кървят много по-лесно. С прогресирането на пародонталното заболяване, зъбите на пациента могат да паднат.

 

Статистически погледнато, около 47% от хората на възраст от 30 години и нагоре страдат от заболяване на венците, като процентът при мъжете е по-висок.

 

Оралната хигиена и намаленото количество на сперматозоидите

 

Пародонталните заболявания се свързват с намалено количество на сперматозоидите при мъжете от всички възрасти.  Затова е важно мъжете, които искат да имат дете, да спазват добра орална хигиена и да си правят редовни профилактични прегледи при дентален специалист.

 

Вижте още: Как да увеличите шансовете си за забременяване?

 

Женският фертилитет и заболяванията на венците

 

Забременяването при жените, които имат лоша орална хигиена, отнема с 2 месеца повече, спрямо жените, които спазват добра орална хигиена. Статистиески погледнато лошата орална хигиена има същото влияние върху забременяването, като затлъстяването.

 

Защо забременяването се забавя при лошо дентално здраве?

 

Най-общо казано, ако възпалението, което се получава при пародонталните заболявания, се остави да се развива без контрол, може да повлияе върху нормалните функции в тялото. Дори заболяването на венците може да повлияе негативно на имунната система и може да доведе до развитието на диабет, сърдечни заболявания и др. Когато парoдонтита остава не лекуван, забременяването става по-трудно.

 

Повишаване на фертилитета, чрез по-добра орална хигиена

 

По-добрата орална хигиена и лечението на заболяванията на венците могат да повишат шанса за забременяване у жените. Същото се отнася и за мъжкият фертилитет.

 

Вижте още: Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

 

За подобряване на оралното здраве и евентуално подобряване на плодовитостта, зъболекарите препоръчват следното:

мийте зъбите си два пъти на ден с четка и паста за зъби

използвайте конец за зъби за почистване на пространствата между зъбите

спазвайте здравословна диета и ограничете сладките закуски

посещавайте зъболекаря си за профилактика на заболяванията и почистване на зъбния камък поне два пъти годишно

Добави коментар