Състарявате ли кожата си?

Мислите, че състаряването на кожата ви зависи от гените? Всъщност вашите ежедневни навици, грижа и почивка имат огромно влияние върху състоянието на кожата ви. Само около 10% от състаряването на кожата се определя от генетичната предразположеност, така че имате огромен контрол над него.

 

Привидно малки грешки в грижата за кожата, могат да доведат до преждевременно остаряване и да нанесат огромни щети върху състоянието и. Тук сме посочили 7 от най-честите грешки и съвети как да не ги допускате:

 

Тютюнопушене

 

Подобно на ефекта, който цигарите имат върху останалата част на тялото, пушенето е токсично и за кожата. Пушенето намалява способността на кожата да се регенерира.

 

Ако се откажете от този вреден навик, ще премахнете и щетите, които цигарите са нанесли върху кожата ви. Ако сте пушили 10 години и сте се отказали преди 5, то най-вероятно сте заличили всички щети. Дори и да прекарате само няколко седмици без тютюнев дим, ще забележите разликата – кожата ви ще бъде тонизирана и по-свежа.

 

цигари, кожа, състаряване,

 

Не използвате слънцезащитен крем

 

90% от бръчките са причинени от слънцето, така че слънцезащитните кремове са един добър вариант да се справите с този проблем. Голяма грешка е, че често хората не използват достатъчно слънцезащитен крем и не го нанасят повторно през деня.

 

Четете още: 5 грешки в грима, които създават изморен вид

 

Използвайте достатъчно крем, за да покриете лицето си и нанасяйте повторно на всеки 80 мин., когато сте на слънце. Когато сте на открито, преди работа и през обедната си почивка вие се нуждаете от защита. Ако нанесете крем сутринта, той няма да ви защити на обяд.

 

слънцезащитен крем, кожа, грижа, бръчки

 

Не обръщате внимание на зоната около очите

 

Големите слънчеви очила не са само необходимост за инкогнито знаменитостите. Всеки трябва да ги носи, за да се предпази от мимическите бръчици около очите. Вярвате или не, клепачите са едно от най-често засегнатите места от рак на кожата. Можете дори да получите меланом в очите.

 

Хроничното излагане на ултравиолетовите лъчи може да доведе до преждевременно стареене на зоната около очите. Бебешките слънцезащитни продукти могат да помогнат за защита на тази деликатна зона, но слънчевтеи очила с широки рамки и шапка, ще защитят вашата кожа по-добре. Носете слънчеви очила целогодишно, дори и в облачни дни. Потърсете такива, които предлагат повече от 95% UV защита.

 

красота, око, грижа, кожа

 

Недостатъчна физическа активност

 

Мислите, че вашата талия е единствената, която може да пострада, когато седите на дивана? Заседналият начин на живот може ви състари с 2 години.

 

Упражненията са едно от най-добрите неща, които можете да направите за добрия вид на кожата си. Тренировката подобрява кръвообращението и притока на кръв, което придава на кожата здравословен блясък.

 

Четете още: Как да бъдем красиви по здравословен начин?

 

Когато спортувате, кожата става розова, което е следствие от притока на кръв, По този начин тя се обогатява с хранителни вещества и кислород. Освен това тренировката и помага да се самовъзстановява и дори може да ви предпази от рак на кожата.

 

30 минути аеробика на ден, 3-4 пъти седмично ще ви се отрази благотворно. Ако спортувате навън, не забравяйте да използвате и слънцезащитен крем.

 

кожа, грижа, спорт, кръвоснабдяване

 

Не спите достатъчно

 

Най-лошото, което можете да направите за кожата си, освен да прескочите слънцезащитния крем, е да не спите достатъчно. Не случайно почивката е рецепта за красота. Ако не спите добре през нощта, вие ще изглеждате отпаднали на следващия ден.

 

Когато тялото спи, то изпада в парасимпатиков режим, в който енергията служи за подмладяване на организма. За да спите добре през нощта е важно да спите в поза, която е удобна за вас.

 

сън, грижа, кожа, регенерира

 

Не давате шанс  на добрите козметични продукти да проработят

 

Друго голямо „не“ в грижата за кожата е това всяка седмица да търсите чудо в бурканче. Необходими са поне 3 месеца докато веществата в крема се натрупат в кожата, за да се видят добрите резултати. Жизненият цикъл на кожата е 28 дни, а на колагена 2-3 месеца, така че трябва да бъдетe търпеливи. 

 

Четете още: Премахнете черните точки

 

На кой продукт трябва да се доверите? Всеки, който толерира ретинола, трябва да изпробва един продукт с него. Ниацинамида помага за лечение на зачервявания и увреждания от слънцето при чувствителна кожа. Хората с акне трябва да се спрат на салицилова киселина.

 

състарява, кожа, грижа, козметика

 

Създавате си собствена диагноза

 

Екзема, зачервявания, обриви, алергични реакции или акне – те всички са лечими състояния. Но можете да закупите неподходящи продукти, които да раздразнят кожата ви дори повече от преди. Необходимо е да посетите дерматолог, който ще ви препоръча адекватно лечение.

 

По отношение на ежедневната грижа, мийте кожата си с деликатен продукт. Не забравяйте да почиствате лицето и премахвате грима си преди лягане. Можете да използвате овлажнител за кожата и слънцезащитен крем.  Посещавайте дерматолог веднъж годишно, особено когато имате проблемна кожа. С годините, кожата ви се променя, подменяйте и продуктите, които сте използвали за нея, с по-подходящи.

 

Снимки: My Photo Journeys, Michael Sissons, Mo Morgan1, Wbeem, ToGa Wanderings, RelaxingMusic, Keith Allison, [Magill] Foter.com

Добави коментар