Сърбящи очи и алергии при децата

Децата могат да имат реакции към алергените в околната среда като полени, прах или животински пърхот. Алергичните реакции могат също да са предизвикани от храната, пчелни ужилвания или химикали, включително тези в сапуна.

 

Реакциите могат да включват кихане, хрема или смъдене на очите. Алергичните реакции, засягащи очите обикновено се получават, ако детето докосне алерген и след това потърка очите си. Ако познавате симптомите на алергиите, това ще ви помогне да разберете кога да се свържете с лекаря на детето си.

 

Допълнителни симптоми

 

Алергиите често причиняват сърбеж в очите. Другите симптоми включват зачервяване, сухота и прекомерно сълзене. Може да се получи и оток на клепачите. Ако детето ви има сериозна алергична реакция, то може да изпитва затруднение при дишане, обикновено, защото тъканите в гърлото се подуват и прекъсват пътя на въздуха.

 

алергии, дете, сърбеж в очите

 

Лечение

 

Проблемът с дишането изисква незабавна медицинска помощ. Не трябва да чакате дори, ако алергичната реакция се получи през нощта или през уикенда.

 

Четете още: Алергии при децата

 

В случай на сърбеж в очите, обаче, симптомите обикновено не показват сериозно медицинско състояние. Можете да наблюдавате детето си известно време, за да видите дали състоянието му се подобрява преди да го заведете на лекар. Лекарствата отпускани без рецепта, като капките за очи обикновено помагат в случай на сърбеж. Лекарят на вашето дете може да препоръча и поставяне на изкуствени сълзи, в очите на детето, за да се чувства по-комфортно. Ако държите тези капки в хладилника, студенината може да облекчи сърбежа за известно време.

 

дете, алергии, дишане, медицинска помощ

 

Идентифициране на алергиите

 

Може би не знаете каква е причината за алергичната реакция на детето си. Но ако все пак то има тежка алергична реакция, педиатърът може да ви препоръча да направите изследване за определяне на точните алергени. Един от най-разпространените тестове е кожно-алергичният тест. При него лекарят ще одраска кожата на детето и след това ще наложи алерген върху драскотината.

 

Четете още: Астмата при децата може да се влоши през есента

 

Ако се появи обрив, оток и друг признак на алергия, вашият лекар ще разбере кой е алергенът причинил кожната реакция. Това ще ви помогне да определите кои точно растения, животни, храни или фактори на околната среда причиняват сърбеж в очите и други симптоми.

 

алергии, дете, оток, обрив

 

Съображения

 

Информирайте лекаря на детето си, ако забележите алергична реакция. Може да не се налага да го види, за да определи дали е необходимо посещение при него или специфично лечение, което да приложите, за да помогнете за намаляването на сърбежа.

 

Ако симптомите на вашето дете се влошат или ако има резки промени в зрението или силна болка, незабавно се свържете с лекар или го заведете в спешна помощ. 

 

Снимки: Penbentley, Blyth Scott Photography Foter.com

Добави коментар