мъж, сън, репродуктивни способности, сперматозоиди, фертилност, бременност

Сънят може да влияе върху мъжките репродуктивни способности

Автор: Доц. Таня Милачич, дб

Ембриолог, Ръководител на IVF лаборатория и андрологичен сектор

Медицински комплекс „Д-р Щерев“

 

Сън от 7 до 8 часа на нощ изглежда е най-добрият диапазон за качеството на сперматозоидите, предполага предварителното проучване в списание Fertility&Sterility. В проучването били включени 1176 двойки в рамките на една година, като въпросници при двойките се попълвали на всеки 8 седмици до 12 месеца или до настъпването на бременност.

 

След като анализирали навиците им на живот, изследователите открили, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа на нощ, които работят нощни смени или се сменят на дневни и нощни дежурства са с 31% по-малко фертилни от мъжете, които спят между 7 и 8 часа. Мъжете, които спят 9 или повече часа на нощ също имат по-малка вероятност (49%) да постигнат бременост при своите партньорки.

 

Изследването използва настъпването на бременността като показател за мъжката плодовитост без да е обвързано с данни за броя на сперматозоидите или тяхната подвижност, посочва ръководителят на проучването Лорен Уайз, професор по епидемиология в Бостънския университет. Така че, все още не е ясно как краткият или дълъг сън всъщност повлиява върху параметрите на спермограмата.

 

Четете още: Образуването на сперматозоиди – сперматогенеза

 

Възможно е твърде малкото сън да намалява отделянето на тестостерон, хормон от жизненоважно значение за производството на сперматозоиди, казва тя. Причината, поради която дългият сън повлиява негативно фертилитета, е малко по-неясна, но може да се дължи и на по-лошото качество на съня, което също може да понижи тестостерона, особено при работещите в различни смени на денонощието, което е свързано с нарушения в циркадните ритми.

 

Проблеми със заспиването през нощта също могат да повлияят негативно и са свързани с 28% понижение на фертилността в сравнение с мъже, които заспиват бързо и дълбоко. Докато изследователите все още анализират данните, проф. Уайз препоръчва ползотворен сън от 7 до 8 часа на денонощие, за да е оптимален ефектът върху бързото създаване на потомство в близко бъдеще.

 

Четете още: Мъжки фактор на инфертилитет

 

Добре е да се работи върху навиците за здравословен сън поне 3 месеца преди да се започнат опити за забременяване. Необходими са около 72 дни до пълното съзряване на клетките от сперматогонии до зрели сперматозоиди, а за тяхната капацитация (спермиогенеза) още около две седмици. Така че може да отнеме малко повече от 2 месеца, за да се повиши фертилитета при мъжа.

 

В заключение, авторите в престижното списание посочват като проблем най-вече краткият сън за занижената плодовитост. И т.к. мъжкият фактор заема вече около 50% от причините за инфертилитет в глобален мащаб, идентифицирането на всяка една причина за субфертилитет може да е алтернатива на скъпо лечение с цел подобряване на сперматогенезата.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

За подобряването на сперматогенезата, според проф. Уайз, се препоръчват няколко важни режима в това число и хранителният. Освен сънят, негативно влияние има злоупотребата с алкохол или медикаменти (в т.ч. анаболи и други хранителни добавки при активно спортуващите мъже), висококалорични храни и напитки, мобилен телефон в близост до слабините, тесни джинси или слипове, стресът и дългото шофиране.

 

Препоръчително е да се набляга на храни, богати на омега-3 и цинк (стриди, риба – сьомга или риба тон), т.к. намаляването на цинка е свързано и с понижение на тестостерон; да се консумират повече червени зеленчуци и плодове (цвекло, патладжан, червени зеле, грозде, лук), които съдържат антоциани и антиоксиданти и се борят с възпалителните процеси в организма.

 

Яйцата също са полезен източник на протеини (не само белтъкът, но и жълтъкът), а също полезни са овесените ядки, бобови растения и ядки (орехи). Нерафинираният зехтин е единственият богат на олеокантал – специфичен полифенол, повлияващ добре продукцията на сперматозоиди и предпазващ от рак и Алцхаймер.

 

Източник: Male sleep duration and fecundability in a North American preconception cohort study

https://buff.ly/2MSAVVW

Добави коментар