Съвременна контрацепция или как да се предпазим от нежелана бременност

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Известно е, че човекът е един от малкото биологични видове, които правят секс не само с цел размножаване, но и за удоволствие. България е една от европейските държави с най-голям брой аборти по желание на глава от населението. Това прави темата за семейно планиране особено актуална през последните десетилетия.

 

Темата за нежелано забременяване е била актуална от най-древни времена. Още преди хилядолетия древните египтяни, древните гърци и други народи са използвали различни методи като антиконцептивно средство – бариерни методи, различни вещества повлияващи зачеването и др.

 

Можем да разделим съвременните контрацептивни средства в няколко групи:

 

Календарен метод

календарен метод, контрацепция

Основава се на естествените циклични промени (на биологичния ритъм на отделяне на яйцеклетка). Избягват се дните на вероятна овулация. Тя обикновено е в средата на цикъла или около 15 дни преди очакваната менструация.

 

Прекъснатото полово сношение (много разпространено в нашите географски ширини)

Половият контакт се прекъсва преди да се депонира сперма във влагалището. Методът изисква самодисциплина и крие опасност от нарушаване на междупартньорските отношения както и от забременяване.

 

Бариерни методи

Tе представляват механично преграждане на пътя на сперматозоидите. Такъв е презервативът, който предпазва и от венерически инфекции като СПИН, сифилис, гонорея, хламидии и др. По -малко разпространени са бариерните средства като цервикални шапки, диафрагми и др.

Четете още: Как се използва презерватив?

 

Химически методи

Това са различни субстанции – влагалищни кремове, желета или глобули, съдържащи спермицидни вещества (агенти, които убиват или обезвреждат сперматозоидите).

контрацепция, бременност, противозачатъчни

 

Метод на Билингс

Този метод се основава на наблюдение на промяната в плътността на влагалищния секрет през различните дни на менструалния цикъл. Денят на най-висока степен овлажняване отговаря на деня на овулацията (отделяне на яйцеклетката).

 

Вътрематочни контрацептиви

Tакива са спиралите. Те са подходящи за многораждали жени и се поставят само от гинеколог. Продължителността на действие се определя от всеки производител и тя варира от 3 до 5 години. Спиралите могат да съдържат различни субстанции като мед, сребро или пък хормони.

Четете още: Методи за контрацепция

 

Контрацепция след случаен полов акт (посткоитална контрацепция)

Тя е при инцидентна полова връзка. Постоянното и прилагане не е уместно поради предизвиканите от нея разстройства в менструалния цикъл. Представлява приемане на хормонален медикамент 24 до 48 часа след половия акт, като е желателна консултация с гинеколог за вида на медикамента.

контрацепция, спешно хапче,

 

Стерилизация при мъжа или при жената

Неразпространен метод в България, но пък полулярен в някои страни от западна Европа, особено мъжката стерилизация. Представлява хирургична интервенция с цел връзване и разрязване на семенните канали при мъжа или маточните тръби при жената.

 

Четете още: Мъжка контрацепция

 

Хормонална контрацепция

Представлява прием отвън на хормонални субстанции, които подтискат отделянето на яйцеклетката под формата на таблетки, пластири и др. Най–разпространените препарати са така наречените противозачатъчни таблетки или антибебе. Препоръчва се задължителната консултация с гинеколог преди прием на хормонална контрацепция. Някои от тези медикаменти могат да предизвикат странични ефекти като междуменструално кървене, увеличаване на телесна маса, напрежение в млечните жлези. Поради това подходът към всяка жена от страна на гинеколога трябва да бъде строго индивидуален.

 

Някои съвети при избор на метод срещу нежелана бременност:

Системната контацепция е неподходяща за младите двойки, на които предстои родителска реализация. Системната контрацепция съдейства за установяването на редовен менструален цикъл. Свързана е с определени странични явления.

 

съвременна контрацепция, хапчета, презервативи

 

Посткоиталната контрацепция е приложима при редки, непланирани сексуални контакти.

Субдермалните импланти са трайно, но обратимо противозачатъчно средство.

Вътрематочните песари са предпочитани от жените, изпълнили своя план за раждане на деца. Те имат предимството, че не ангажират ползващите ги с ежедневни процедури.

 

Четете още: Лъжи и истини за хапчетата срещу зачеване

 

Методите, основаващи се на репродуктивния биоритъм, са подходящи за лица с абстинентна настройка, висока самодисциплина и ниска коитална честота.

 

Бариерните методи са относително безвредни, но имат ниска ефективност и задължават с извършване на известни процедури по време или непосредствено преди полово сношение.

Добави коментар