майка, кърмене, бебе, гърди, бюст, болка

Съветът, който всяка майка би искала да знае още преди да роди

Кърменето е най-интимният миг между майката и детето и комфортът трябва да е взаимен. Можем да сравним кърменето с правеното на любов. Когато и двамата партньори имат желание, тя е вълшебна.

 

Току-що сте родили… бебето е в специалното столче за кола и ето всеки миг ще се приберете вкъщи. Вече имате свое семейство и смятате, че първите грижи за вашето дете са от изключително значение. Тук не става въпрос за възпитание, а за онези първи притеснителни дейности, който трябва да правите с много любов.

 

Но в главата ви все още има мисли като „правилно ли го правя“, докато се чувствате още несигурна в тези първи дни. А те са толкова важни. Пелени, кърмене, о, ами, взимането на ръце на бебето! Чувствате ли се уверени, че всичко е както трябва?

 

майка, кърмене, бебе, гърди, бюст, болка

 

Този сюжет се случва почти винаги, когато една бременна роди и се превърне в майка. Често се доверяваме на близките жени от фамилията, които бързат да ни кажат своите съвети. Имали сме щастието да попаднем и в родилно отделение с всеотдайни акушерки, но въпреки техните съвети, все още се чувстваме неуверени относно първите грижи за бебето.

 

Винаги помнете, че подготовката за кърменето започва още по време на бременността.

 

Как правилно да се погрижите за гърдите си?

 

Четете още: Как да научим бебето да суче правилно?

 

По време на бременността гърдите стават по-чувствителни и болезнени. Затова, когато наближи периодът на кърменето, вие  изпитвате страх от този дискомфорт. Нека грижите за гърдите да започнат още по време на бременността. Тук на помощ идват специалните кремове за вашия бюст.

 

Втривайте ги внимателно в областта на зърната и ареолите. Така се намалява чувствителността им и няма да изпитвате болка.  Ще избегнете неприятните рагади по време на кърменето. Възползвайте се от специалните сутиени за кърмачки, които не позволяват на бюста ви да увисне. Така няма да получите допълнителен дискомфорт и болки в гърба.

 

майка, кърмене, бебе, гърди, бюст, болка

 

Особено важни за бебето са първите три дни след раждането, когато се отделя коластрата. Тя е „естествената ваксина“ за бебето. Чрез нея майката предава специфични антитела на детето. Това са най-специалните капки.

 

Четете още: Приема ли бебчето ви достатъчно мляко

 

От 4-я до 7-ия ден тръгва т.нар. преходно мляко. Ако не сте подготвили добре гърдите през първите три дни, на 4-я ден е възможно да се събудите с болка и втрисане, а бюстът ви ще бъде напрегнат. Но това неприятно усещане, болка и втрисане могат да бъдат избегнати, като поставяте бебето да суче при всяка възможност. Ако бебето не се справя добре с изпразването на гърдите, не се колебайте да използвате помпа за кърма.

 

майка, кърмене, бебе, гърди, бюст, болка

 

Не лишавайте детето от този еликсир!

 

Факт е, че 88% от състава на кърмата е вода, а 12% е сухо вещество. Това я прави важна храна. Кърмата се преработва, усвоява се и се отделя по-бързо от организма. При всяка жена обаче пролактиновите нива са различни. Но знайте, че количеството не означава качество!

 

Четете още: Кърмене през първите 24 – 48 часа след раждането на бебето

 

Вашето дете знае кога кърмата е по-хранителна или по-рядка. Това се усеща от начина, по който бебето огладнява и реагира. Ако кърмата не е достатъчна, не бива да се самообвинявате. Понякога този еликсир е в малко количество, но е изключително полезен. Не се колебайте да потърсите съвет и помощ от падиатъра, акушерката или консултант по кърмене.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар