Съвети от една неподготвена майка

Много майки се сблъскват с майчинството, без да са подготвени за него. Всъщност може да се каже, че почти никоя майка не е напълно подготвена за майчинството, тъй като то носи огромна отговорност. Детето ви се нуждае постоянно от вашите грижи за да е живо и здраво, да расте щастливо и спокойно.

 

Понякога бъдещите родители опитват с години да имат дете, но когато то най-накрая се появи на бял свят, те чувстват напълно неподготвени да се справят с грижата за него. Всеки ден откриват нещо ново както за детето си, така и за себе си. Предизвикателствата пред майката не свършват с порастването на детето, просто се променят и прерастват в нови.

 

Ако се чувствате неподготвени и се тревожите, че не се справяте добре, трябва да знаете, че не сте сами. Представяме ви няколко съвета от една майка, която е била във вашата ситуация, но някъде в процеса е добила увереността, че е една чудесна майка:

 

Вижте още: Как мама може да се справи с всичко? – част 1

 

Подкрепа от други майки

 

Можете да срещнете други майки навсякъде – на площадката за игра, в мола, в интернет. Понякога те ще ви изглеждат добре поддържани и отпочинали, а вие ще си мислите, че имате вид на бездомник, борещ се с малкото дяволче, което не иска да си изяде обяда. Когато се сближите с другите майки обаче, ще разберете, че те са били в абсолютно идентична на вашата ситуация. Това може да ви направи малко по-сигурни и уверени за бъдещето.

 

Не го приемайте лично

 

Трябва да разберете, че ако вашето дете е злоядо или буйно и неукротимо, това може би няма нищо общо с вас. Понякога децата имат проблеми със съня, може да плачат, да изпадат в паника, да се тръшкат по земята, когато сте навън. Просто запомнете, че не е ваша вината и ако хората ви гледат странно, не им обръщайте внимание.

 

Дайте на детето си повече права

 

С порастването на детето ви, вие трябва да му давате право на все повече избори, които то да прави. В училищна възраст например, то вече може само да приготвя раницата си или да ви  каже какво иска да му приготвите за обяд. Замислете се, когато сте на диета и ви се яде шоколад, ако се доберете до такъв, ще изядете цял. Ако обаче не пазите диета и ви се прияде шоколад, просто ще си вземете 1-2 парченца, за да задоволите желанието си и това ще е достатъчно. Същото е и с детето ви – ако му забраните да яде шоколад, то ще иска още и още, а ако му позволите да си хапне, вероятно ще изяде 1-2 парченца и толкова.

 

Четете още: 9 съвета за повече енергия за мами

 

Бъдете безстрашни

 

Не става дума да скочите от самолет без парашут, а да си кажете „Ще скоча с парашут!“. Ако предизвиквате себе си, ще видите колко по-щастливи ще бъдете. Давайте свобода на детето си и бъдете по-уверени и ще видите колко естествено ще се случват нещата в живота ви и колко по-щастливи ще бъдете, особено ако не се интересувате изобщо от мнението на околните.

Добави коментар