Съвети и препоръки за кърмене

Как да започнете да кърмите?

 

Майчиното мляко е най-добрата храна за вашето бебе, препоръчително е през първите шест месеца да храните детенцето си с кърма. В настоящата статия ще разкрием за вас някои важни и полезни съвети относно кърменето и как да започнете да храните малкото съкровище.

 

Курсове по кърмене

 

За да се чувствате по-уверени, когато моментът настъпи, много от вас биха желали да посетят курсове по кърмене, разясняващи какво представлява този естествен процес. Именно тази увереност ще помогне да намерите позата, в която храненето е най-удобно за вас и вашето бебче.

 

кърмене, бебе, кърма, майка, поза, хранене

 

Изборът на правилната поза

 

Кърменето е умение, което повечето майки биха могли лесно да усвоят, но понякога може да отнеме известно време докато открието позата на тялото ви спрямо тази на малкото човече.

 

Поза люлка

Седнете удобно в леглото или стол, който подкрепя гърба ви. Задръжте коленете си над равнището на бедрата. За ваше удобство, можете да използвате табуретка или нисък стол, на който да поставите краката си.

• Използвайте възглавница, за да позиционирате бебето на равнището на гърдите си. Придържайте бебечето си с ръце като позиционирате телцето му между своите лакти.

• Веднъж заели правилната поза, поднесете бебето към гърдите си. Погалете със зърното си кожата на бебчето между нослето му и горната устна.

 

Под ръка или поза „ръгби топка“

Тази поза е особено подходяща за майки с едър бюст, а също така и за майки родили с Цезарово сечение или майки на близнаци.

• Седнете и поставете възглавница отстрани на тялото си, така че да подкрепя ръката ви;

• Поставете бебчето си на своята предмишница като придържате неговото гръбче и главичка с ръката си;

• Поставете бебчето, така че крачетата му, коленцата му да попадат под вашата мишница;

• За по-дребни бебета може да се наложи да използвате възглавница, с която да приближите бебчето към вашата гръд;

 

Четете още: Приема ли бебчето ви достатъчно мляко

 

Странична позиция

Тази поза позволява да храните детенцето си докато вие сте легнали. По този начин можете да се отпуснете и отпочивате докато храните своето съкровище.

• Можете да поставите възглавница зад вас, която да подпира вашия гръб;

• За ваше удобство можете да свиете краката си в коленете и да поставите възглавница между тях.

• Поставете бебчето до себе си като прилепите вашия корем към този на мъничето ви на равнището на гърдите ви.

• Придържайте гърдата си с противоположната ръка, за да стимулирате засмукването.

 

кърмене, бебе, кърма, майка, поза, хранене

 

Засмукване

След като намерите най-комфортната за вас позиция, поднесете бебето си към гърдата, не гърдата към към бебето. Уверете се, че бебчето би могло да отдръпне главичката си назад, когато вече е сито. Бебчето ще поеме вашето зърно, ареолата (тъмнооцветената кожа около зърното) и малка част от кожата около тях в устичката си.

 

Веднъж установили контакт с него, бебчето ще започне бързо да засмуква като по този начин ще стимулира лактацията и потичането на млякото.

 

Четете още: Ползи от кърменето

 

Пълно хранене

Препоръчително е при едно хранене да храните бебето си от едната гърда. Ако детето има все още апетит, след като млякото в гърдата ви свърши, може да поднесете към другата. Това помага напълно да усвои хранителните качества на майчиното мляко и да наддаде килограми.

 

Помогни на малкото човече да се нахрани. Ако то заспива по време на хранене, можете да сменяте позите на хранене или да сваляте част от дрешките му или да го гъделичкате, за да се нахрани пълноценно. Продължителността на храненето е различна при всяко едно детенце или всяка една майка – може да варира между 10 и 40 минути. В голяма степен това зависи от възрастта му и техниката/позата на храненето, която избирате.

 

кърмене, бебе, кърма, майка, поза, хранене

 

Правилната позиция

Ако вашето бебе не е правилно позициониране спрямо вашите гърди, млякото няма да потече правилно и вашето бебе може да не засмуче достатъчно количество. Това ще рефлектира отрицателно и за вас, тъй като би довело до препълване на гърдите ви с мляко и зачервяване и възпаляване на вашите зърна.

 

Вече намерихте своята удобна поза!

Най-накрая вашето бебче изглежда щастливо, наддава в здравословни граници, можете да бъдете сигурни, че вашето мляко потича правилно и сте усвоили техниката на кърмене.

 

Моля, имайте предвид, че информацията в тази статия е базисна, препоръчителна и не може да бъде приемана като заместващата професионална, медицинска такава. Ако вие, вашето дете или член от семейството среща от някои от изброените симптоми, моля, обърнете се към вашия личен лекар/педиатър. Philips Avent не може да бъде държан отговорен за вредите причинени от предоставените препоръки.

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

Добави коментар