Съвети за храненето при тийнейджърите – част 1

Правилното хранене е от голямо значение за доброто здраве на всеки, но при подрастващите е от съществено значение. За съжаление, обаче, все повече тийнейджъри имат небалансирана диета.

 

Голяма част от тийнейджърите приемат само половината от препоръчителната дневна доза плодове и зеленчуци. 2/3 от юношите купуват нездравословна храна ежедневно. Ако ядете бързи закуски всеки ден, е много по-вероятно да напълнеете, отколкото ако си го позволявате само от време на време.

 

За един тийнейджър може да е трудно да промени хранителните си навици, но дори малките промени дават добри резултати. Ако започнете да се храните по-здравословно, ще се почувствате по-добре и ще контролирате теглото си много по-лесно.

 

Бързото хранене не се отразява добре на тялото ви

 

Много тийнейджъри ядат нездравословна храна всеки ден. Тя включва и газираните напитки с изкуствени подсладители и висококалоричните снаксове от типа на чипс. За тялото ви е по-трудно да усвои нездравословните храни и напитки и да ги превърне в енергия.

 

В сравнение с домашно приготвената храна (включително и домашно приготвените бързи закуски), бързите закуски от магазина почти винаги са с:

 

• по-високо съдържание на мазнини, особено наситени такива

• по-високо съдържание на сол

• по-високо съдържание на захар

• по-ниско съдържание на фибри

• по-ниски стойности на хранителни вещества, като калций и желязо

• по-големи порции, което означава по-голям прием на храна

 

Въпреки че по време на тийнейджърските години опасността от инфаркт изглежда като нещо хипотетично възможно в далечното бъдеще, всъщност можете да имате различни здравословни проблеми още в тийнейджърска възраст, дължащи се на мазнините от нездравословните храни. Лошата диета много често води до увеличаване на теглото, високо кръвно налягане, запек, умора и проблеми с концентрацията.

 

Четете още:  Тийнейджърите и съня: Защо тийнейджърите са толкова уморени?

 

Как да подобрите диетата си?

 

Малките промени могат да доведат до големи резултати. Опитайте:

 

• Премахнете от диетата си сладките газирани напитки и енергийните напитки. Напитките без захар също не са толкова добър вариант по няколко причини. Наистина чрез тях не поемате чак толкова голямо количество калории, но въпреки това голяма част от тях съдържат вредни вещества. Освен това са киселинни, което означава, че могат да имат негативен ефект върху костите и зъбите ви. Водата е най-добрата напитка. Опитайте да добавите към нея изстискан лимон, лайм, портокал или каквото ви е по-вкуса.

 

• Подгответе у дома си купа с плодове. Това означава, че винаги ще имате полезна закуска под ръка, която освен че е богата на фибри и витамини, е и нискокалорична.

 

• Закусвайте всеки ден. Така е по-малко вероятно по-късно през деня да прибегнете до бързи закуски. Пълнозърнеста закуска с ниско съдържание на захар, поднесена с нискомаслено кисело или прясно мляко, ще ви осигури изобилие от витамини, минерали и фибри.

 

• Не пропускайте обяда или вечерята.

 

Четете още: Новата зависимост – смартфонът

 

• Помагайте с готвенето и измисляйте нови начини да направите здравословно хапване за всички. Опитайте се да направите старите семейни рецепти с по-малко мазнина. Вместо да пържите, изберете друг метод за обработка на храната като печене, варене и т.н.

 

• Намалете количеството на храната.

 

• Не добавяйте сол към храната си.

 

• Не яжте храни с високо съдържание на мазнини всеки път, когато попаднете в заведение за бързо хранене с приятелите си. Повечето подобни заведения вече имат и по-здравословни предложения.

 

• Променете мястото на срещата. Вместо да се видите с приятелите си в местното заведение за бързо хранене, предложете им място с по-здравословна храна по ваш вкус.

 

Продължава на: Съвети за храненето при тийнейджърите – част 2

Добави коментар