Съвети за храненето при тийнейджърите – част 2

Продължава от: Съвети за храненето при тийнейджърите – част 1

 

Променете начина си на мислене за храната

 

Има много митове на тема „Здравословно хранене“. Не правете изборите за храната си, въз основа фалшиви вярвания. Ето и някои предложения:

 

• Сравнете цените на нездравословните храни с тези на здравословните им алтернативи. Ще забележите, че здравословна храна не означава скъпа храна.

 

• Експериментирайте с различни храни и рецепти. Скоро ще откриете, че храната, приготвена от пресни продукти, винаги има по-добър вкус и ви дава повече енергия в сравнение с бургерите и чипсовете.

 

• Опитайте алтернативни бързи храни като пълнозърнести закуски, мюсли, пълнозърнести хляб, паста и кифлички, кисело мляко, плодове и т.н.

 

• Не мислете за диетата си като за „всичко или нищо“. Здравословното хранене не означава да изхвърлите от менюто си завинаги всички лакомства, а просто да ги ограничите за сметка на полезните храни.

 

Четете още: Новата зависимост – смартфонът

 

Променете мястото си на хранене

 

Потърсете в училищния стол или заведенията около училище по-здравословни варианти за обяд. Споделете с родителите си, че имате желание да закусвате здравословно и направете заедно подходящо меню. Когато пазарувате, правете по-здравословния избор на храни и купувайте по-малко преработени храни. Включете се в готвенето у дома – това освен всичко ще ви сближи със семейството ви.

 

Къде да потърсите помощ?

 

Можете да намерите помощ при своя лекар, да се консултирате с диетолог или друг специалист по храненето. Можете да се свържете и с личен треньор. Освен хранителен режим, той може да ви изготви и тренировъчен такъв.

 

Четете още: Техники за самоконтрол при тийнейджърите

 

Неща, които трябва да запомните

 

• Тийнейджърите, които се хранят редовно с бързи закуски, са по-склонни към напълняване в сравнение с връстниците си, които ядат здравословна храна.

 

• Диета, състояща се от здравословни храни и закуски, ще увеличи приема на хранителни вещества като калций, който е необходим за костите ви и множество витамини. Това ще ви направи по-здрави и енергични.

 

• Здравословното хранене не означава, че трябва да забравите завинаги за любимите си лакомства. Можете да си ги позволявате, но от време на време и в никакъв случай те не трябва да са за сметка на здравословната храна.

Добави коментар