Съвети за успешно зачеване

Понякога бременността идва изненадващо за родителите и те не са подготвени за новината, че чакат бебе. Друг път обаче плануваме да станем родители много преди мъника да започне да се развива в тялото на майката.
Ако сте решили, че искате да имате бебе и вече сте започнали да работите по въпроса, е нужно не само да си пресметнете овулацията. Важно е да подготвите тялото си за този важен и не лек етап от живота си. Какво е нужно да правим, за да сме физически подготвени за предстоящата бременност?

Край с цигарите.

Не е достатъчно да спреш цигарите в момента, в който разбереш, че си бременна. Важното е да започнеш да пречистваш организма си още преди да видиш двете чертички на теста, за да подсигуриш максимално здравето на бъдещото си дете. Освен това цигарите намаляват фертилността на жената и забременяването ще стане по-трудно.

Внимателно с алкохола.
Алкохолът, също като цигарите, намалява репродуктивната способност и на двамата родители. Не е тайна за никого, че прекалената му употреба уврежда организма, което автоматично ще навреди на бъдещото ви дете. Още по-неприятно е, ако зачеването се случи, докато сте под влияние на алкохола. Тогава има сериозна опасност от увреждане на плода. Ако сте решили да имате бебе, двамата с таткото трябва да намалите пиенето на алкохол, в случай, че си падате по чашката.

Редовен спорт.
Активните и редовни тренировки са необходими за всеки човек, не само за тези, които искат да забременеят. За да подсилиш физическото си състояние, започни да спортуваш още преди да забременееш, защото в първите месеци не е препоръчително да се прекалява със спорта. Важно е да подсилиш мускулите на гърба и краката си, защото ще са ти особено нужни, когато коремът ти започне да нараства.

Балансиран и подходящ режим за хранене.

Нездравословният начин на хранене може сериозно да наруши хормоналният баланс в организма и това автоматично ще намали шансовете ти да забременееш. Ако обаче се храниш здравословно и правилно, може значително да увеличиш шанса да заченеш. Трябва да се въздържаш от драстични диети, както и от прекаляване с храната, за да не разстроиш баланса на организма си. Пресни плодове и зеленчуци, млечни нискомаслени продукти, ядки, зехтин. Може да започнеш да приемаш подходящи хранителни добавки, препоръчани от лекар, както и безценният спътник на всяка бременна – фолиева киселина.

Позата е от значение.
Макар и да не ти се вярва, има значение в каква поза правите секс, в периодите, когато искате да забременеете. Традиционната мисионерска поза е една от най-подходящите. След като партньорът ти еякулира, е добре да останеш известно време в това положение. Друга поза е когато мъжът е отзад, а ти на колене (кучешката поза). Тя е особено подходяща и за жените, които са с т.нар. „обърната матка“. Още по-успешно ще е, ако достигнеш до оргазъм, тъй като контракциите на матката благоприятстват предвижването на семенната течност.

Изчисли си овулацията прецизно.

Макар че съм сигурна, че добре си научила как се изчислява овулацията , е добре да се увериш точно кога е специалният период от месеца, тъй като изчисленията „по учебник“ не винаги дават резултат. За целта може да се посъветваш с гинеколог, който да те прегледа и прецени или да си купиш тест за овулация, който се продава в аптеките.

В случай, че правите неуспешни опити да забременеете, е редно да потърсите специалист една година след като сте започнали. Чак тогава може да се говори за евентуален проблем.

29.01.2009 г. / Деси Великова

Добави коментар