Съвети за татковци: Грижа за новите майки

Първите няколко седмици у дома с новото бебе, често са подплатени със съмнения, лишаване от сън и чувство на неудовлетвореност, смесени със спорадични моменти на радост, когато бебето заспива. Това се отнася най-вече за майката. Тя се възстановява след раждането и е под влиянието на постоянни емоционални и физически промени. Опитва се да кърми ревящото бебе, за което вярва, че умира от глад и има твърде малко хора с опит около себе си, които да ѝ помогнат.

 

Животът такъв, какъвто го познава, се е изпарил. Обичайното ѝ обкръжение, което я подкрепя, го няма. Тя се чувства като в капан, физически ограничена. В най-добрия случай ще успява да си почива само по няколко часа на денонощие. Заради това, че е изтощена и объркана, както и в резултат на пробудените майчински инстинкти, тя също така очаква от себе си да знае всичко за нуждите на своето бебе, което е невъзможно.

 

майка, бебе, партньор, помощ

 

Ето няколко стандартни съвета за бащите през първата седмица у дома:

 

Научете се да сменяте памперси, да оригвате бебето и да го успокоявате още от самото начало. Покажете на майката, че тя може да разчита на вас, че вие сте надежден партньор в грижите за бебето.

 

Координирайте всички помощници. Снабдете се с каквото е необходимо от семейството, приятелите, съседите и се уверете, че то в действителност е полезно. Впрегнете колкото се може повече помощници в грижите за бебето.

 

Вижте още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

Снабдете се с необходимата информация, включително телефонни номера на лекари, клиники, книги и други. Използвайте ги при необходимост.

 

Кажете ѝ, че се справя чудесно и че е страхотна майка.

 

Помогнете ѝ, за да може да поспи, но не пропускайте и своя сън. В този момент за новата майка е важно да почива, за да може да се възстанови и да има енергия за бебето. Вие като неин партньор сте човека, който да ѝ окаже помощ за това.

 

майка, бебе, партньор, помощ

 

Майката може да мисли, че ѝ е присъщо да знае всичко, но може да се почувства претоварена и изгубена:

 

Уверете я, че ще преминете заедно през това начинание. Бъдете позитивни и конструктивни, насърчавайте я и ѝ помагайте да увеличи увереността в собствените си сили.

 

Включвайте се във всичко, колкото е възможно повече. Когато бебето плаче през нощта и двамата сте изключително уморени, намерете сили вие да станете и да се погрижите за бебето. Сънят ще ѝ се отрази добре.

 

Вижте още: Няколко неща, които да направиш, ако съпругата ти е в следродилна депресия

 

Напомняйте ѝ за чудото, което тя е донесла във вашия живот, когато бебето е спокойно. Заедно проверявайте пръстчетата на ръчичките, крачетата и нослето на вашето бебе. Говорете за бъдещето – първата му среща, първия ден в училище и разбира се, първия път, когато ще спи през цялата нощ.

 

Някои майки се справят с новия етап от живота си така, сякаш са родени да бъдат майки. Някои бебета спят през цялата нощ и рядко плачат. Ако при вас е така – наслаждавайте се на ситуацията, но не разчитайте, че няма да се промени. Бъдете наясно, че дори майките, които се чувстват комфортно в новата си роля и имат спокойно бебе, се нуждаят също толкова от партньора си, колкото и останалите.

 

майка, бебе, партньор, помощ

 

Опитните татковци са наясно колко е важно да се грижат за новите майки. Дори когато сте изтощени и ви критикуват, че не сте съвършени, бъдете колкото е възможно по-великодушни с майката. По-късно, когато поглеждате назад към тези моменти, ще се радвате, че сте били до нея, а и тя ще го знае. Често малките неща имат най-голямо значение – като например похвалата, че е успяла да приспи бебето въпреки че е било изнервено. Вашата подкрепа я кара да се чувства добре, обичана и оценена.

 

Снимки: Brooklyn, Megnut, LadyDragonflyCC – >;< Foter

Добави коментар