Съвети за по-добър живот с диабет

Много хора страдат от диабет. До момента в цял свят са заболели над 280 милиона. Изледователите смятат, че тя се разраства скоростно като епидемия и ще удари два пъти повече хора през 2030 г.  Ако имате диабет или ваш близък страда от това заболяване, то вие трябва да знаете – болестта ще ви подлага на доста предизвикателства през живота ви. Ключът да се справите с тях е да се грижите за себе си активно. Ето и съветите:

Защо трябва да контролирате диабета си?

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по-който тялото ви произвежда инсулин – вещество, което позволява на захарта да се поеме от клетките и да осигури енергия.

Когато клетките ви станат резистентни към инсулина или не произвеждат достатъчно от него, това води до физически и психически хаос. Ако болестта не се лекува, може да се повиши кръвната захар и това да доведе до периферна артериална болест, увреждане на нервите на краката и стъпалата, зрението се уврежда, може да се стигн до бъбречна недостатъчност или сърдечно заболяване.

Може да избегнете рисковете от влошаване на здравето под въздействието на диабета, като контролирате кръвната си захар и водите здравословен начин на живот. Говорете с лекаря си за най-добриян начин на лечение на вашето състояние.

Създайте си здравословен екип

Ако имате около себе си компетентни и състрадателни хора, които са заинтересовани от здравето ви, бъдете активен член на този екип – това ще е най добрият начин да подобрите състоянието си. Вашият лекар, медицинска сестра, диетолог трябва да са основните членове на вашият екип.

Проучете симптомите на висока кръвна захар

Симптомите на хипергликемията могат да се променят всеки ден, но като цяло кръвната ви захар е висока ако:

– Чувствате се по-гладни и жадни от нормалното.

– Уринирате по-често от нормалното. Нощем ставате често поради тази нужда.

– Чувствате се уморени и сънливи, нямате енергия.

– Не виждате ясно.

Важно е да запазите нивата на глюкозата в кръвта под контрол и да избегнете хипергликемията, защото с течение на времето, високите нива на захар може да увредят кръвоносни съдове и нерви в тялото ви.  Лошата циркулация ви излага на риск от инфекции, проблеми със сърцето, инсулт, слепота, бъбречни заболявания и др.

Знайте си мярката

Алкохолът пречи на способността на организма за производство на захар в кръвта. Твърде големи количества от него може да доведат до животозастрашаваща ниска кръвна захар или хипогликемия. Ако се храните и пиете малко алкохол, то това няма да навреди толкова на състоянието ви. Повечето алкохол е проблем. Но за всеки случай се консултирайте с лекаря си, за това какво е позволено и какво не.

Отслабнете

Наднорменото тегло води до резистентност към инсулин, което прави контролирането на кръвната захар трудно. Също така наднорменото тегло може да повиши кръвното ви налягане, правейки ви предразположени към инсулт. Загубата на тегло наред с много други полезни неща за здравето ви, може да помогне за по-добро управление на кръвната ви захар. За безопасно и ефективно отслабване, говорете с лекаря си или диетолог, който ще направи специален план за вашите нужди.

Винаги имайте в себе си нещо здравословно за хапване

В случай, че имате промяна в графика и пропуснете хранене е добре винаги да имате в чантата си нещо за хапване, за да избегнете хипогликемия, както и да пропуснете нездравословната храна от заведенията за бързо хранене. Изберете здравословни закуски с 15 грама въглехидрати на доза, особено пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. За да направите своята закуска по-добра добавете нискомаслено сирене.

Не мислете, че храните „без захар” са без въглехидрати и калории

Когато на дадена храна има етикет с надпис „без захар”, то тя има по-малко от 0,5 грама захар на порция, но съдържа може би още въглехидтрати и калории. Дори без захар някои храни могат да увредят диетата ви или контролът на кръвната захар.

Разхождайте се

Много хора са изненадани да научат, че ходенето е отличен начин на упражнение. Лесно е за мускулите и ставите и рядко води до ниски нива на кръвна захар. В действителност, движението ще ви направи по-чувствителни към инсулин, ще ви помогне в борбата с килограмите и ще ви даде по-добър контрол на кръвната захар. Спортове като плуване, колоездене, джогинг, фитнес упражнения, йога, както и вдигане на тежести могат да бъдат част от вашия здравословен план, но преди да пристъпите към тях се консултирайте с лекаря си.

Обърнете специално внимание на краката си

За да поддържате активен и здравословен начин на живот, трябва да се грижите и за краката си. Те са податливи на диабетно увреждане на нервите и лоша циркулация, което прави зарастването на наранявания по-бавно. Носете удобни обувки. И не забравяйте да проверите краката си на края на деня за евентуални наранявания и кожни раздразнения.

Правете си профилактични прегледи на очите

Диабетът може да увреди зрението ви. Много от проблемите с очите могат да бъдат лекувани, ако се открият по-рано. Едно от най-серизоните заболявания е ретинопатията – характерно е с кървене в задната част на окото, което води до замъгляване на погледа и постоянно увреждане на ретината. Хората с диабет имат склонност да получат катаракта и двойно виждане. Така че, проверявайте очите си поне веднъж годишно.

Бъдете особено внимателни в контрола на кръвната ви захар, ако сте бременни

Бременност и диабет не е много добра комбинация. Това носи рискове за вас и вашето бебе. Децата родени от майки с диабет имат по-големи рискове за вродени дефекти или мъртво раждане. Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако сте усърдни в контролирането на захарта преди и по време на бременност. Най-важен е периодът през първите 12 седмици от бременността, когато се оформят органите на бебето.

Добави коментар