Съвети за кърмене по празниците

Празниците са радостно време, но също така носят и доза стрес. Когато добавите и кърменето на бебето в списъка със задължения, особено ако това е първата ви почивка с новото бебе, може да се окаже истинско предизвикателство. Предлагаме ви няколко съвети, които вероятно ще са ви от полза.

 

Не забравяйте да кърмите бебето

 

Може да звучи смешно, казано по този начин, но не е необичайно. Имайки предвид всички допълнителни задължения около празниците, може да се разсеете и да забравите да накърмите бебето. Особено ако пътувате, трябва да сте сигурни, че бебето ви не остава гладно прекалено дълго. Освен това, така може да увеличите риска от запушване на млечните пътища и да предизвикате инфекция на гърдата. Така че опитайте се да се придържате възможно най-много към редовния си график за кърмене.

 

кърмене, бебе, лакомства, празници

 

Майки, хранете се добре!

 

Празничните лакомства изглеждат наистина изкушаващо, но не забравяйте, че все пак е добре да се храните здравословно, особено докато кърмите. Не трябва да следвате стриктна диета докато кърмите, но се нуждаете от пълноценна храна, за да останете енергични и здрави. Също така не забравяйте да пиете повече течности и да не приемате кофеин. Ако решите да се позабавлявате с приятели или да отидете на парти, една чашка алкохол, няма да навреди на кърмата ви.

 

Четете още: Кърмене по график или при поискване

 

Почивайте…

 

Наспивайте се добре. Майките вече знаят, че могат да оцелеят и с малко сън, особено след първите дни на новороденото, но пък да стоите будни, за да увивате подаръци, може да не е най-мъдрото решение. Ако можете да подремнете с бебето си през деня, възползвайте се от момента.

 

бебе, кърмене, сън, почивка, празници

 

Следете сигналите на бебето

 

Ако то става раздразнително, отидете в по-спокойна стая за известно време. Ако например гостувате на роднини и мястото е ново за вашето бебе, възможно е то да не може да се отпусне, да се храни и спи спокойно, обмислете да вземете топъл душ или вана заедно.

 

Планирайте събития около дремките на бебето

 

Сега, когато сте майка, вашето семейството е приоритет когато планирате събития. С малко подготовка, може да участвате в забавленията и да имате щастливо и отпочинало бебе – едновременно.

 

Ако забележите някакъв проблем с кърменето, консултирайте се с лекар. Забавлявайте се и се наслаждавайте на празниците заедно с вашето бебе!

 

Снимки: paxye, fikirbaz Foter.com

 
Добави коментар