Сухи и напукани устни при децата

Обикновено сухите и напукани устни просто причиняват дискомфорт, но в някои случаи при децата те са симптом за по-сериозно заболяване. Ако разберете каква е причината за състоянието на устните на детето, много по-лесно ще решите проблема, независимо дали ще се наложи да отидете до лекарския кабинет, или просто да изберете подходящ балсам за детето си.

 

Често срещани причини

 

Една от най-честите причини за напукване на устните при децата е дехидратацията. Когато детето не пие достатъчно течности, има диария или повръща, може да се дехидратира. Другите възможни симптоми на дехидратацията включват повишена температура, умора, по-рядко уриниране, сухота в устата и хлътнали очи.

 

Алергиите и ветровитото време също могат да бъдат причина за напукване и изсъхване на устните на детето. При облизването и дишането през устата, вместо през носа, устните могат да се напукат и силно да изсъхнат.

 

дете, устни, напукване, сухи, напукани, кавазаки, болест, дехидратация

 

Болест на Кавазаки

 

Един от симптомите на болестта на Кавазаки е зачервяване, сухота и напукване на устните. Тази болест причинява възпаление на кръвоносните съдове, особено на разположените близо до сърцето. Това причинява треска, която продължава най-малко седмица.

 

Болестта на Кавазаки засяга предимно деца на възраст под 14 г., а 80% от случаите са при деца под 4 г. С напредването на болестта, симптомите се променят. Ранните симптоми включват зачервяване на очите, червен и петнист език, зачервени и подути крайници, обриви и подути лимфни възли.

 

Четете още: Защо бебетата дъвчат всичко?

 

Понякога се наблюдават и сърдечни усложнения, могат да се появят и проблеми с функцията на черния дроб от 1-вия до 11-тия ден. Според специалистите, болестта обикновено минава от само себе си в рамките на 4-8 седмици.

 

Лечение на дехидратацията

 

Повечето случаи на дехидратация могат да бъдат лекувани у дома. През първите 24 ч давайте на детето си електролитен разтвор за деца. В случай че ти повръща, го давайте бавно – по 1 супена лъжичка през 1-2 мин.

 

дете, устни, напукване, сухи, напукани, кавазаки, болест, дехидратация

 

След рехидратацията, можете постепенно да започнете да му давате нормални, не натоварващи стомаха храни, ако детето ви е спряло да повръща.

 

Ако детето ви се е разболяло от болестта на Кавазаки, лекарят ви ще назначи лечение. Най-вероятно той ще се съсредоточи първо върху намаляване на температурата и възпалението.

 

Четете още: 10 евтини забавления за деца през лятото

 

Предотвратяване

 

Пиенето на достатъчно количество течности е един от най-добрите начини да предотвратите появата на сухи и напукани устни. Детето ви трябва да използва балсам за устни, съдържащ слънцезащитен крем и вазелин или пчелен восък.

 

Когато детето излиза навън, а е студено, трябва да използва балсам за устни и по възможност да прикрива устата си с шал. Обяснете на детето си, че облизването на устните ги прави по-сухи и напукани. Ако иска да ги овлажни, много по-добре е просто да използва балсам.

 

дете, устни, напукване, сухи, напукани, кавазаки, болест, дехидратация

 

Предупреждение

 

Ако домашното лечение не дава резултати, потърсете лекарско мнение. Ако се съмнявате за болестта на Кавазаки, незабавно се свържете с лекар. Дехидратацията може да бъде сериозен проблем при бебетата под 6 месечна възраст, така че ако бебето ви повръща или има диария, потърсете медицинска помощ.

 

Ако дете, на каквато и да е възраст, е дехидратирано, има треска, сухота в устата, набръчкана кожа, кръв в повръщаното или изпражненията, хлътнали очи, или вдлъбнатина на върха на главата, незабавно потърсете лекар.

 

Снимки: Lotus Carroll, carianoff, Dennis Wong, theloushe Foter.com

Добави коментар