дете, рутина, сутрин, училище

Сутрешна рутина за ученици

Начинът, по който протичат сутрините у дома, може да даде тон на целия ден. Една позитивна сутрешна рутина може да помогне на ученика да се чувства по-спокоен, сит и продуктивен в училище, дори и в ранните часове на деня.

 

Сутрешната рутина за учениците – защо и как?

 

Децата не разбират времето по същия начин като възрастните. Това може да направи сутрините преди училище стресиращи за цялото семейство.

 

Спокойствието сутрин ще накара цялото семейство да се чувства по-позитивно настроено за предстоящия ден. Ако се карате с децата си сутринта, денят ви определено ще е по-труден. Техният също. Това дори би увеличило риска от трудова злополука.

 

Най-добрият начин да избегнете хаоса, е като създадете рутина за сутринните на своя ученик. Придържайте се към нея всеки ден, това ще помогне на детето ви да прогнозира какво предстои и да си спомни какво трябва да направи.

 

дете, рутина, сутрин, училище

 

Планирайте сутринта още от предната вечер

 

Първата стъпка към спокойствието е да планирате какво трябва да се направи следващата сутрин още от вечерта. Вероятно ще откриете, че има доста неща, които можете да направите още предната вечер. Ето и някои идеи:

 

• Попитайте детето си още предната вечер дали предстои нещо по-специално в училище на следващия ден.

 

• Пригответе обяда за детето си и подгответе масата за закуска.

 

• Подтикнете детето си да се изкъпе предната вечер (независимо дали още му помагате или не). Това означава, че няма да се тревожите за това сутринта.

 

Четете още: Предучилищни страхове – какво да правите? – част 1

 

• Ако знаете, че нещо изнервя детето ви сутрин – като например, че не знае какво да облече, кажете му да приготви дрехите си предната вечер, когато има повече време.

 

• Обмислете вариант за седмичен график или календар с напомняния за нещата, от които детето ви се нуждае в училище всеки ден – учебници, дрехи за спорт и т.н.

 

Съвети за сутрешната ви рутина

 

• Опитайте се да ставате 15-20 мин. по-рано. Допълнителното време ще помогне нещата да се движат по-гладко. Предвидете и времето, което ще е необходимо за пътя от дома до училище. Бързането може да изнерви всички.

 

дете, рутина, сутрин, училище

 

• Вземете будилник на децата си, който да ги буди по-лесно. Никой не обича да става рано сутрин, но се налага.

 

• Започнете деня колкото се може по-позитивно и оптимистично. Доброто настроение е наистина заразно. За да направите това, фокусирайте се върху положителните неща, които детето ви е направило, например: „Радвам се да видя, че си изяде цялата закуска, значи е било вкусно!“.

 

• Ако детето ви е още малко, напомнете му какво и кога трябва да прави. Може би списък би свършил добра работа.

 

• Ако детето ви е достатъчно голямо, помолете го да почисти масата след себе си или да ви помогне със закуската и слагането на масата. Така сутрините ще станат по-лесни за вас, а детето ще се чувства по-независимо.

 

Четете още: 7 тайни на учителите в предучилищната – част 1

 

• Ограничете отвличането на вниманието. Телевизията, например, може да отвлече вниманието на детето сутрин и то да започне да се храни много бавно, да закъснее за училище и т.н. Не е нужно телевизорът да работи сутрин.

 

• Дайте на детето си спокойни и ясни инструкции за това, което очаквате от него. Опитайте се да не обръщате много внимание на писъци и караници (особено ако имате повече от 1 дете), тъй като дори и отрицателното внимание може да стимулира поведението му.

 

Снимки: nenetus, stockimages Freedigitalphotos.net

Добави коментар