Стрес и диабет – как стресът влияе на кръвната захар

Източници на стрес

 

Стресът идва от две основни места: външни източници – работното място, проблемни взаимоотношения и финансови проблеми, вътрешни източници – нашите възприятия за различните събития.

 

Връзката между стреса и кръвната захар

 

Когато сте под стрес, тялото ви работи извънредно, за да ви помогне да се справите със стресираща ситуация. Един от начините е като совобождава адреналин, който ви дава енергия и способства за вашата концентрация. В допълнение към него, тялото ви освобождава и глюкоза от черния дроб, мускулите и я складира като резерва.

 

Тялото е в готовност „борба или бягство”. Например, ако трябва да се изправите срещу озъбено куче, то адреналинът и глюкозата в кръвта ще ви дадат сили да се справите с него, т.е. или да избягате или да се борите с него. След като сте далеч от ситуацията тялото ви бързо ще възвърне вътрешният си баланс.

 

Хроничен стрес

 

Стресът, който тормози повечето от нас се нарича хроничен стрес. Той може да продължи дни и дори седмици. При хроничният стрес тялото ви е в същата готовност, като обикновения „борба или бягство”. Разликата е, че тази готовност е „включена” постоянно за дълги периоди от време.

 

Четете още: Съвети за по-добър живот с диабет

 

Проблемите предизвикващи хроничния стрес често са – финанси, работа, здраве и др. Този стрес не е здравословен за никого и е опасен най-вече за хората с диабет, тъй като те не се нуждаят от допълнителна глюкоза, която непрекъснато се освобождава в кръвта (поради състоянието си на готовност). Тази захар идва в повече към това, което диабетиците приемат с храната.

 

Научете се да контролирате, това, което можете

 

Не е реалистично да мислим, че може да избегнем стреса напълно. Само някои неща може да се контролират и то до някаква степен. Да се притеснявате за неща, върху които нямате контрол не е най-добрата стратегия за вашето здраве или управлението на вашия диабет.

 

Но вие имате възможност да контролирате вашето отношение към хора и събития, за да успокоите реакциите на организма като отговор на стреса. Целта е да се мобилизират наличните ресурси, за да ви помогнат да се справят по здравословен начин с проблемите и стреса.

Добави коментар