Стресът не подминава и децата

Децата в една или друга степен също страдат от вредните последици на стреса, но специфичното при тях е, че понякога състоянието придобива различни форми и проявление, на които често не обръщаме внимание.

 

В някои случаи е изключително трудно да разберем кога стресът е поразил детския организъм. Необходимо е изключително внимателно вглеждане в определени признаци, модели на поведение, дори жестове и емоции, които могат да разкрият какво точно се случва с малкия човек.

 

Като най-често срещани симптоми на стреса при децата все пак се посочват резките промени в настроението, промяната в часовете, в които детето по правило спи и бодърства, изпускането по време на сън, както и липсата на желание за игра и общуване с връстниците.

 

При някои малчугани стресът се проявява под формата на остри болки в корема или безпричинно главоболие. При други – налице са проблеми в концентрацията, запомнянето, научаването на уроците, както и желанието да прекарват по-голямата част от времето си сами, без да вършат нищо конкретно.

 

Когато детенцето, което стресът е повалил, е малко, възможно е да се появят и някои нехарактерни за него навици, каквито са навиването на косичка около пръста, подсмърчането, когато детето не е настинало, дори смукането на палеца и бъркането в носа някои изследователи на детската психика възприемат като негативно отражение на стреса.

 

Така че ако имате дори най-малките съмнения, че детето ви е тревожно, обърнете му нужното внимание.

 

Източник: www.lekar.bg

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

 

Добави коментар