Стресът на работното място – как да го преодолеем

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

Общоизвестен факт е, че на повече от 90% от хората им се налага да работят, за да се издържат или поддържат някакъв стандарт на живот.

 

Ние прекарваме голяма част от времето си на работното място. Естествено е да искаме да се чувстваме добре там. Какво се случва обаче, ако не харесваме работата или част от колегите си, или шефа си и т.н.?

 

Вариантът да напуснете работното си място не винаги е удачен, поради най-различни разбираеми причини.  Това не означава, че трябва да се примирим с обстоятелствата и да вдигнем ръце, предавайки се.

 

По-добре е да открием начин, чрез който да запазим душевното си спокойствие и физическото си здраве. Може би звучи трудно, но веднъж, ако открием метода, който действа при нас и загърбим негативизма, предизвикан от проблемите в работата, промяната в здравето ни ще е налице.

 

стрес, работа, работно място, задачи, усмивка, толерантност

 

Какво може да направим, за да подобрим положението си?

 

Нека всяка сутрин се събуждаме с усмивка. Да, понякога ни е изключително трудно да отворим очи и да се измъкнем изпод завивките, а какво остава и да се усмихнем. Обаче, ако се фокусираме върху неща, за които сме благодарни (за работата, за възможността да се развиваме, за парите и т.н) ще ни е по-лесно да започнем деня положително, а от там да поддържаме тази нагласа и на работа.

 

Ние не сме мърморковци! Добре е да спрем да се оплакваме от всичко. Ако се огледаме и действително потърсим възможности – ще открием много начини да подобрим положението си или да извлечем полза или поука.

 

Четете още: 10 неща, от които трябва да се откажете в името на щастието

 

 Никой не ни е виновен за положението, в което сме. Може би много хора ще намерят куп причини и доводи, за да докажат, че някой друг е виновен за положението, в което са изпаднали. Но каква е ползата? Ако изцяло поемем отговорност за живота си ще е по-лесно да се измъкнем от блатото на негодувание. Нека се вземем в ръце и да помислим – Какво мога да направя, за да подобря утрешния си ден? Със сигурност идеите ще изникват една след друга.

 

 Уроците, които получаваме. Във всяка случка се крие безценен урок. От всичко може да имаме полза. Въпросът е до колко сме разширили съзнанието си и до колко имаме волята да се усъвършенстваме. Понякога дистанцията на времето изяснява нещата, но винаги може да си задавате въпросите: "Какво научих от случилото се? Как да бъда по-добър?".

 

стрес, работа, работно място, задачи, усмивка, толерантност

 

 Хората, с които работим също имат свои проблеми.  Ние не сме центъра на света. Трябва да приемем, че не само ние сме емоционално раними, а и останалите. Може би, някои от вашите колеги имат лични проблеми и това се отразява на отношенията им с вас или просто прикриват своята слабост и страх, чрез егресивното си поведение или липса на такт. Няма значение защо го правят, важно е да се научим да не приемаме всичко лично.

 

Още по-добре, нека се усмихнем на човека до нас и да кажем: „Разбирам как се чувстваш, мога ли да ти помогна?”. Това ще изненада събеседника ни, но със сигурност ще смекчи отношението му към нас.

 

 Да бъдем толерантни. Мила дума, искрена усмивка, добър жест правят чудеса. Изпробвайте го!

 

Четете още: Рецепта за здравословна връзка

 

 Когато сме затрупани със задачки. Най-често стресът ни спохожда, ако сме претрупани с работа, а времето за да да я свършим е малко. Нека се опитаме да си създадем навика да бъдем спокойни, независимо колко задължения имаме. Ако сме припряни и нервни, няма да свършим повече неща, отколкото ако сме спокойни и действаме хладнокръвно.

 

 Ако някой говори зад гърба ни. В големи колективи, винаги се случва някой да злослови по наш адрес. Ако обаче реагираме остро, рискуваме да бъдем въвлечени в „клюкарската игра”. Нека просто подминем тези задкулисни нападки и да продължим да вършим работата си както обикновено. Обикновено тези, които се опитват да ни навредят се провалят сами (никой не харесва клюкарите).

 

стрес, работа, работно място, задачи, усмивка, толерантност

 

 Да се забавляваме! Винаги може да намерим нещо, което да ни радва. Просто нека се отпуснем и да влезем в ритъм.

 

 Да не спираме да се усъвършенстваме. Всичко се променя, така че нека се променят и нашите способности. Ако използваме всяка минута да усъвършенстваме себе си, в бъдеще ще има все по-малко препятствия пред нас.

 

Не спирайте да търсите възможности за развитие, изразете най-доброто от себе си.

 

Снимки: SodanieChea, bridgetnikole, Viewminder Foter.com

Добави коментар