Страхът на малкото дете – раздялата

Факт е, че всяка майка преминава през периода, когато малкото и дете не я изпуска от поглед. То търси вниманието и толкова упорито, че на нея и е трудно да се отдели от него дори и за минута. При всеки опит да бъде сама за кратко, детето протестира с плач.

 

Това всъщност е проблем на психологическа основа. Децата между 20-ия и 24-ия месец тепърва осъзнават своята самостоятелност. Детето разбира факта, че може да бъде оставено и само. Това е много плашещо за него. От една страна се усеща независимо, господар на себе си, но самата възможност да се отдели от майка си му насажда огромен страх и несигурност.

 

Четете още: Нощните страхове при децата от предучилищна възраст

 

Важно е през този период майките да намерят правилен подход към детето си. Като начало е добре да се опитат да запазят спокойствие, за да не го изнервят допълнително.

 

дете, страхПриказките са добър вариант. Избирайте такива, които внушават смелост. Може и сами да съчинявате такива, но нека сюжетът им да бъде свързан с това, че скитащите и изгубени същества винаги намират пътя до дома си невредими.

 

Четете още: Уважавайте детето си!

 

Бъдете уверени, че фазата с вкопчването на детето към вас ще отмине. Това ще ви осигури търпението, от което ще се нуждаете и спокойствие, за да изживеете пълноценно и този етап от развитието на детето си.

 

Снимка: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар