Страховете по време на бременността

Страховете и притесненията са толкова често срещано явление при двамата родители по време на бременността, че се предлага да бъдат добавени в списъка като симптоми на бременността. Почти всяка бременна жена, а също и нейният партньор се притесняват за нещо свъразно с този период. Тези тревоги са чести и различни.

 

Страховете могат да имат най-различен характер, като например – защо бебето не се движи, колкото бебето на вашата приятелка, защо коремът ви е по-голям от предният път, дали няма още едно бебе там, какво означава, ако сте сънували, че имате кученца и др. Безмислено е да се притеснявате, това не помага с нищо. Нито пък е решение на проблемите ви.

 

Някои от вашите тревоги се базират на факти, а някой на хормоналното ви състояние. Нормално е най-големите ви притеснения да са свързани със здравето на вашето бебе. Обаче има ли някакъв начин да се гарантира здраво бебе? Или поне да се сведат тревогите до минимум?

 

Най-добрият начин да се справите със страховете си е да се вслушате в съветите на вашият лекар и да съберете повече информация относно бременността.

 

Четете още: Влияе ли стресът по време на бременност на вашето бебе

 

Самоусъвършенстването е наистина добър начин да се преборите с някои от притесненията си. Курсовете за бременни са много добър вариант за трупане на знания. Те са подходящи за вас, дори това да е втората или третата ви бременност. Там може да задавате въпроси на обучаващия ви или да обменяте опит с други жени.

 

Четенето на книги е идеален начин да се самоусъвършенствате, въпреки че не всяка книга предлага качествена информация. Затова потърсете препоръки за подходяща литература от педагози и практикуващи лекари.

 

Вашите страхове и опасения ще се променят всеки триместър и ще се различават от тези на вашият партньор. Обикновено страховете на мъжа са свързани по-скоро с финансовите аспекти около бременността и бъдещата поява на бебето, а също и със здравето на партньорката. Докато жените се страхуват главно от възможността за спонтанен аборт и какво е здравето на бебето.

 

Най-доброто нещо, което можете да направите е да бъдете търпеливи към себе си и към партньора си. Ако имате специфичен проблем го споделете с лекар или близките си, за да ви помогнат в намирането на решение.

Добави коментар