Страховете на мъжете, които ще стават бащи

Ще ставате баща! Веднага след като научите, че жена ви е бременна, вие сте насърчавани да вземате участие по време на бременността, почти толкова, колкото и партньорката ви. Може би се чувствате малко неудобно от страховете и притесненията, които нахлуват в главата ви. Това е естествено! Кои са най-разпространените мъжки страхове?

 

Финансова несигурност

 

Несигурността е най-големият от всички страхове. Мъжете се питат „Ще бъда ли способен да се грижа за семейството си?”. В почти всички семейства, където се появява новородено, настъпва внезапна промяна във финансовите нужди, сега трябва доход за отглеждане не на двама, а на трима души. Разбира се, в днешно време е трудно само един човек да обезпечи всички нужди на семейството.

 

Бащата обикновено поема отговорност за финансовата страна на нещата. Но също така и осигурява емоционалната подкрепа, от която се нуждае жената, заради следродилната депресия. В днешно време е изключително трудно човек сам да отговори на всички нужди на семейството.

 

Страх от раждането

 

Повечето мъже силно се страхуват от това дали ще издържат да стоят при жените си, докато те раждат. Бащите се притесняват дали няма да припаднат, да им прилошее или дали евентуално ще се погнусят гледайки „телесните течности”. Тези страхове са базирани на окарикатуряване на тези неща, заради шегите. Всъщност нищо такова не се случва на мъжете, които присъстват на раждането на жените си.

 

Четете още: Всички мъжки страхове

 

Все пак, ако някой знае със сигурност, че не може да понася кръв, най-добрият начин да реагира е просто да излезе от родилното. Никой не трябва да подтиска страхове си. Най-добрият начин да се оттърси от тях е да говори за това. Може да дискутирате своите проблеми с други „опитни” бащи.

 

Страх за родителството

 

Също така има мъже, които имат доза съмнение относно бащинството. Разбира се, това може да обиди жената, а и тормози бащата излишно. Всъщност в главата на мъжа протичат мисловни процеси на емоционално, а не на логическо ниво. Мъжът се дави в своята собствена несигурност.

 

Морални страхове

 

Когато мъжа осъзнае, че вече е баща, той автоматично започва да мисли за остатъка от живота си. Разбира, че вече не е от най-младото поколение и че има някой, който ще го замести. Повечето млади бащи започват да осъзнават, че не са безсмъртни и ако те се занимават с опасни неща, като състезание с коли, парашутизъм и т.н, то най-вероятно ще забравят за хобитата си, когато се появи детето. Това най-вече се случва, защото новият татко осъзнава, че има отговорност и трябва да се грижи за семейството си.

 

Страх за живота и здравето на неговата съпруга и бебето

 

Процесът на бременността и раждането изисква наистина железни нерви. Повечето мъже осъзнават, че има риск да се случи най-лошото нещо на техните съпруги или деца. Мъжът може да загуби съпругата си, след което той ще трябва да отгледа бебето сам или също така се страхува да не загуби детето си. Има обяснение за този вид страх: Преди няколко десетилетия основната причина за смърт при жените под 50 г. е било раждането. Независимо от това в днешни дни, дори всичко да протича нормално вие и вашите съпруги все още може да се притеснявате.

 

Четете още: Готов ли сте да станете баща?

 

Срах за връзката

 

Не е непознат мъжкият страх, че неговата партньорка ще обича бебето повече от всеки друг, което може да доведе до края на тяхната интимна връзка. Това всъщност е страхът да бъде заменен: ако не от някой друг мъж, то от детето. Има голям брой жени, които се превръщат в някакъв вид бодигард, след като бебето се появи и оставят мъжа да се приближи до бебето, само когато на тях им е комфортно.

 

Най-важното за двамата родители е да осъзнаят, че всеки от тях заздравява връзката в тяхното семейство по уникален начин. Като правило детето разчита на майка си за безопасност, комфорт, топлина, но бащата дава чувство за свобода и независимост.

 

Страх от женските кабинети

 

Повечето видове акушеро-гинекологични кабинети не са създадени за мъжете. Болниците, прегледите и залите за раждане, не са проектирани за присъствието на мъже. И като правило мъжете остават изолирани от репродуктивните системи и процеси на жените им. Това е причината, поради която бащите, които за пръв път присъстват на раждане, се притесняват от това. Жената може да му помогне, като го поощтрява да участва по-активно по време на бременността и раждането и като взимат важните решения заедно. Изгответе план за раждането и изяснете ролите си.

Добави коментар