Страховете на бъдещия татко

Дори мъжът да е напълно готов да стане татко, шансът да изпитва страхове, свързани с това, е доста голям. Представяме ви най-често срещаните страхове на бъдещия татко и как можете да му помогнете да ги преодолее.

 

„Ще се справя ли изобщо?“

 

Разбира се! Окуражете мъжа си и му кажете, че ще се справи добре. Ако не знае как да направи нещо – покажете му. Помогнете му да се научи и го оставете да опита сам. С практиката той сам ще добие увереност, че ще бъде прекрасен татко.

 

„Притеснявам се, че когато бебето се роди, няма да мога да се грижа достатъчно добре за семейството си.“

 

Напишете си домашното – предвидете от колко пари ще се нуждаете. Можете да направите „бебешкия“ бюджет така, както правите семейния си бюджет. Когато имате план, голяма част от стреса ще се изпари.

 

баща, страхове, бебе, мъж

 

„Страхувам се, че всичко, което правим, ще се върти само около бебето.“

 

Успокойте го. Вярно е, че животът ви ще се промени, но не в толкова големи мащаби. Ако социалният ви живот е много важен за вас, ще намерите начин да излизате с приятели, независимо дали имате 1 бебе, или 5.

 

„Страхувам се, че с появата на бебето ще трябва да „порасна“ твърде бързо – по-малко бира, по-малко видео игри…“

 

Да, животът ви ще се промени, това е неизбежно. Това обаче не означава, че няма да имате време за себе си. Успокойте партньора си, че ще има своето време, например вие може да поемате изцяло грижите за бебето в сряда вечер, а той да се види с приятели. Съответно той ще поеме грижите в понеделник, а вие ще излезете с момичетата.

 

Четете още: На тати принцесата

 

„Притеснява ме, че няма да понеса липсата на сън!“

 

Кажете на партньора си, че ще е малко по-трудно само в началото. Можете да изготвите план – единият от вас ще поема „нощните смени“ едната вечер, а другия – другата. Можете да помолите и за подкрепление от някоя баба. Общо взето – ще се справите заедно!

 

баща, страхове, бебе, мъж

 

„Страх ме е, че нещо няма да е наред с бебето.“

 

Отидете заедно на преглед. Това ще го успокои, че всичко с бебето ще е наред. Разбира се, че винаги има рискове, но все пак мнението на лекаря и резултатите от изследванията ще имат положителен ефект.

 

„Из жилището ще има разхвърляни неща… навсякъде!“

 

Обяснете му, че бебето не е някакво чудовище, което руши и разхвърля всичко по пътя си. Освен това някои бебчета са много спокойни, кротки и тихи. А и няколко играчки по пода няма да провалят живота ви!

 

Четете още: Как да обичаш проблемно дете?

 

„Страх ме е, че няма да съм добър баща. Знам какво е да израснеш без баща (или с лош такъв) и не искам това да се случи на моето дете!“

 

Много татковци опитват да подражават или да правят точно обратното на това, което са правили техните бащи. Ако партньорът ви е имал за пример лош баща, вероятно той се страхува да не се повтори неговите грешки. Говорете с него за това. Обяснете му, че той не същия като баща си. Освен това само фактът, че той се страхува от това, означава, че вече е осъзнал, че този пример не е добър, следователно е по-вероятно да бяга от него.

 

баща, страхове, бебе, мъж

 

„Няма да мога да успокоя бебето, когато плаче.“

 

Бъдете подготвени – този негов страх може да го накара да казва неща от рода на: „Това е работа на майката – тя трябва да вземе бебето и да го успокои, когато плаче!“. Добрата новина е, че връзката между таткото и бебето бързо ще се появи и заздрави. Дори когато той се чувства безпомощен, защото не може да успокои бебето, подкрепете го. Обяснете му, че вината не е негова и че бебетата понякога просто плачат. И това изобщо не го прави лош татко!

 

Снимки: Ansel Edwards Photography, Ed Yourdon, Nicolas Alejandro Street Photography Foter.com

Добави коментар