Страничните ефекти на жегата по време на бременността

Нормално бременността продължава 40 седмици, така че шансовете поне няколко от тези седмици да са през лятото са доста големи. Всяка бременна жена трябва да пие много вода, да избягва ненужно натоварване и да си почива достатъчно, особено в горещите месеци.

 

Бременните жени трябва да внимават да не прекарват прекалено много време в жегата и под слънчевите лъчи, тъй като са възможни неочаквани и сериозни последици. Както и в други аспекти, тя може да обсъжда своите опасения с лекаря си.

 

Топлинен обрив

 

Според лекарите, бебетата не са единствените, които могат да получат топлинен обрив. Повишената базална температура на бременната жена, съчетана с триенето на наедрялото тяло, повишава риска от появата на топлинен обрив. Хубаво е ако бременните жени получат такъв обрив, да избегнат носенето на дрехи върху засегнатите области, когато това е възможно.

 

Дехидратация

 

Дехидратацията настъпва тогава, когато тялото не разполага с достатъчно вода, за да поддържа нормалните процеси в организма. Симптомите на дехидратацията включват жажда, сухота в устата, загуба на апетит, зачервяване на кожата, втрисане и умора. В някои по-тежки случаи, тялото може да изпадне в шок.

 

Дехидратирането през летните месеци може да стане неусетно, защото тялото се поти повече. Бременните жени са по-чувствителни, защото телата им имат нужда от повече вода. Специалистите съветват бременните жени да пият поне 2 л вода дневно. А ако са активни през деня, да увеличават количеството с по една чаша вода за всеки час прекаран под слънцето.

 

Четете още: Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 1

 

Топлинни крампи

 

Топлинните крампи са сравнително незначителен страничен ефект от жегата, но не трябва да ги пренебрегвате, тъй като могат да доведат до по-сериозни последици. Тъй като тялото губи електролити чрез потенето, мускулите започват да се схващат. Крампите при бременната жена са знак, че трябва да се охлади, да пие вода и евентуално да хапне банан, за да възстанови изгубените магнезий и калий.

 

Топлинно изтощение

 

Ако топлинните крампи биват игнорирани, те могат да доведат до топлинно изтощение – състояние, което може да застраши живота както на майката, така и на бебето. Симптомите са подобни на тези на топлинният удар – главоболие, виене на свят и по-бърз или слаб пулс. Кожата може да стане бледа и хладна на допир. Бременните жени трябва незабавно да се свържат със своя лекар, ако получат контракции, сериозни болки или повръщане.

 

Четете още: Подуване по време на лятна бременност – едема

 

Дефекти по рождение

 

Високата телесна температура на майката, може да доведе до получаване на вродени дефекти при бебето, особено в първия триместър от бременността. Бременните жени трябва да избягват горещи вани, пара, сауни. Тренировките с голям интензитет също могат да повишат телесната температура до опасни нива. Затова е по-добре бременните жени да изберат йога, ходене или плуване, пред тичането и фитнеса.

Добави коментар