Стерилитет – честота и причини

Интервю с Д-р Иван Лазаров, АГ в I-ва САГБАЛ „Св. София”.

 

Портал "Мама, татко и аз"(MTA): Каква е честотата на стерилните двойки в България?

 

Д-р Иван Лазаров: Няма официална статистика. Това е истината. От тук нататък се коментират цифри в диапазона между 200 и 300 хиляди, но точната цифра на никого не е ясна, защото няма официална статистика по въпроса.

 

МТА: Какви са причините за мъжки стерилитет? Какъв е процента на засегнатите?

 

Д-р Иван Лазаров: Мъжкият стерилитет като процент е горе-долу половината от общия стерилитет за инфертилните двойки в България, т.е. по равно се разпределят процентите между мъже и жени като причини за стерилитет. Мъжкият стерилитет е много наболял проблем напоследък, защото се оказва, че колкото повече се задълбава в етиологията, причините за този стерилитет, толкова повече новости излизат.

 

стерилитет, причини, мъжки фактор

 

В същото време е доста трудно лечим, което не значи, че е нелечим, но е трудно лечим, трудно повлияващ се, но пък има и голяма резистентност от страна на мъжете да се лекуват. Много често се попада във варианта, в който мъжа казва: „Аз не искам да се изследвам”. Това е някаква свенливост от тяхна страна и нежелание да признаят факта, че могат и те да имат проблем.

 

Мъжете сме малко по-особена група пациенти, когато се касае за фертилност. Това е абсолютен факт.

 

Процент – горе долу толкова, колкото и при жените. По равно се разделят причините за стерилитет 50 на 50.

 

Четете още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

МТА: Какво трябва да знаем за женския стерилитет?

 

Д-р Иван Лазаров: Какво е стерилитет първо? Стерилитет, това е трайната неспособност на човек да остави поколение след себе си в биологичния смисъл на думата.

 

стерилитет, причини, женски фактор

 

Стерилност означава неспособност да създадеш поколение. За разлика от инфертилността, което означава намалена способност или занижени фертилни функции, но не и пълна неспособност. Затова по-често в научната литература не се казва стерилитет, тъй като това е нещо крайно като диагноза, а се говори за инфертилитет. То е далеч по-малко осъдително спрямо пациента, носи далеч по-малко негативи и всъщност показва, че не всичко е тотално изчезнало като програма за репродукция в индивида. Това е стерилитет.

 

Четете още: Трудно обясними случаи на безплодие

 

Женски стерилитет по условие означава, че имаме проблем с фертилността при жената. Това е женски стерилитет. Този стерилитет може да бъде от различно естество. Най-лошия, най-неприятния като причина е така наречения идиопатичен, този, при който не установяваме причина. На него се пада една не малка част от стерилните пациентки, от инфертилните пациентки, които идват да търсят помощ именно за този фактор – идиопатичен, неизяснен фактор.

 

стерилитет, ендокринен, хормонален дисбаланс, овулация

 

Освен това има тубарен фактор, също доста сериозен процент е като разпределение. Тубарният фактор означава, че има непроходимост на маточните тръби, или намалена или пълна непроходимост на маточните тръби.

 

Друг фактор е ендокринния фактор за женски стерилитет. Ендокриянният фактор представлява нарушена регулация в хормоналната ос при жената, която води до липса на овулация и съответно до инфертилитет, до стерилитет. Това е ендокринният фактор.

 

Четете още: Ендокринен стерилитет при жената

 

Има фактори дължащи се на възпалителни причини, но възпалителните причини водят до тубарен фактор. Има един интересен фактор, който пък е механичен, плюс биохмичен фактор. Това са миомните възли. Миомните възли в матката могат да причинят както механичен проблем, т.е. да възпрепятстват нормалното развитие на бременността и от там да има неспособност за износване на бременност, така и чрез отделяне на биологично активни вещества от самите миоми, които да попречат на зачеването. Така че миомите са един интересен фактор.

 

стерилитет, инфертилитет, причини,

 

Четете още: Десет истини за миома на матката

 

Друг фактор е ендометриозата, тя води или до запушване, до опторация на тръбите, в резултат, на което се стига пак до тубарен фактор. Или ако няма такъв фактор, ендометриозата също е и биохимична пречка за забременяване. Т.е. една пациентка може да има ендометриоза, да има съответно отпушени тръби, т.е. да няма тубарен фактор за стерилитет, но пък да има биохимичният проблем за забременяването, дължащ се на отделянето на токсични вещества от ендометриозата.

 

И ето ви едни смесени форми, които също са причина за стерилитет. Разнообразни причини и като добавим към всичко това и първото, с което започнах – идиопатичният фактор за стерилитет. Този, при който причината остава неизяснена въпреки изследванията, които се правят, а те са всички възможни. Това е пълната палитра от фактори, водещи до безплодие.

 

David Castillo Dominici, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар