Стволовите клетки – новата Фея на зъбките

Интервю с Д-р Богомил Стоев – Дентален специалист

 

От кога съществува възможността за извличане на стволови клетки от млечен зъб?

 

Д-р Стоев: Традицията изваденото детско зъбче да се слага под възглавницата, с надеждата за намиране на паричка, оставена от Феята на зъбките, сега вече се трансформира в новаторската технология за извличане на стволови клетки.

 

Още през 2003 г. американски учени откриват, че пулпата на млечния зъб е ценен биологичен източник на мезeнхимни стволови клетки, които могат да бъдат изолирани, криосъхранени и използвани за лечение в критичен за човека момент. Научното постижение е огромно. С него към най-популярния метод за извличане на стволови клетки от пъпната връв и плацентата, се прибавя още един, с безспорни предимства. Той дава втори шанс на родителите, изпуснали първия – да съхранят стволови клетки при раждането на децата си. Днес технологията се практикува успешно в САЩ, Англия, Гърция и от две години в България.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Има ли възможност за изпълнение на медицинската услуга в България?

 

Д-р Стоев: В Източна Европа единствената тъканна банка която притежава know-how за извличане, преработка и съхранение на стволови клетки от млечен и постоянен зъб е БИОХЕЛЕНИКА. Изпълнението на тази процедура в България е напълно достъпно и възможно, чрез БИОХЕЛЕНИКА БЪЛГАРИЯ, съгласно всички изисквания на медицинските стандарти и специални закони. В днешно време има засилен интерес към вземането на стволови клетки от млечни зъбчета, като най-добрата превантивна мярка и форма на застраховка срещу неблагоприятно развитие в бъдещото здравословно състояние.

 

Какво представлява процедурата?

 

Д-р Стоев: Екстракцията на млечно зъбче е безопасен и безболезнен метод за извличане и съхранение на стволови клетки. Подходящата възраст е от 5 до 12 години. Процедурата започва с оценка на горните и долните фронтални зъбки за откриване на подходящото зъбче, което се извършва от сертифициран зъболекар.  Важно е зъбчето да е с лека степен на разклащане.

 

Също така коренът трябва да бъде максимално запазен, затова зъбчето не се оставя да падне само, а се вади тогава, когато започне да се клати. Преди манипулацията се прави панорамна или секторна снимка, за да се установи състоянието на зъбчето, а изваждането му се извършва с локална упойка.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Изваденото зъбче се поставя в специален транспортен съд и се доставвя бързо до лабораторията на БИОХЕЛЕНИКА. В банката зъбчето се изследва, извличат се стволовите клетки, които се съхраняват при -196 градуса по Целзии. Цялата процедура се придружава от протоколи, за целите на гарантиране на уникалния генетичен материал. Накрая родителите на детето получават сертификат за успешно съхранение за първоначален период от 20 години.

 

Препоръчва се екстракция на две зъбчета, защото пулпата на едно зъбче води до съхранение на една проба биологичен материал за приложение. Медицинската логика води до това, че колкото повече материал, толкова повече терапевтични приложения.

       

В коя част на млечното зъбче се намират стволовите клетки?

 

Д-р Стоев: В пулпата на млечното зъбче при натрупването на дентина, се образува херметически затворено и стерилно пространство, в което се съдържат множество стволови клетки. Пулпата на зъба се формира още в ембрионалния етап на развитието на организма и поради тази причина клетките са млади и са носители на оригиналното ДНК. Доказано, е че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 10 000 броя стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури, и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Какво е приложението?

 

Д-р Стоев: Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканно образуващи клетки (сърдечно-мускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, дори имат способността да формират дентин). Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

 

Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, Паркинсон, Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др. Японски учени са успели да създадат дори нови зъби при мишки. Всичко това се дължи на способността на стволовите клетки да се диференцират в други типове клетки. Стволовите клетки всъщност са първите дивизии от клетки, които се образуват след оплождането, като именно те са в основата на зъбната пулпа.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Факт е, че стволовите клетки изолирани от кръв от пъпна връв и плацентата са много по-силни и по-многобройни от всички останали. Тъй като не са имунологично зрели, те са способни да се трансформират в различни видове кръвни клетки, което прави реална алтернативата за лечение на около 80 вида заболявания, сред които левкемията, болест и лимфом на Ходжкин, рак на гърдата и на тестисите, множествена склероза, редица неврологични болести и др. В сравнение с недиференцираните клетки, извлечени от други тъкани, стволовите, които се съдържат в пулпата на млечните зъби, обаче са много ценни, защото се възпроизвеждат по-бързо, по-лесно се диференцират в други типове клетки и могат да се извличат в много по-широк времеви диапазон. Но с напредването на възрастта стволовите клетки забавят своето регенериране и стават значително по-неефективни. Затова научната теза е, че колкото по-рано се извлекат, толкова по-ефективни ще бъдат след време.

 

Въпреки че тези клетки забавят регенерирането си с напредването на възрастта и губят част от своята ефективност, има добра вест и за възрастните. От една година тъканна банка „Биохеленика“ притежава разрешение от Агенцията за трансплантация за извличане на стволови клетки от зъби-мъдреци, в чиято пулпа също са открити мезенхимни стволови клетки. Но и тук както при млечните зъби изискването е да бъдат напълно здрави и без инфекции.

 

стволови клетки, млечно зъбче

 

Снимки: antpkr, Sura Nualpradid, cooldesign, jannoon028 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар