Стартира кампания „Първите 1000 дни и след това“

Нестле Детско Хранене стартира национална информационна кампания с цел насърчаване на раждаемостта и правилните грижи за детето и майката

 

Инициативата „Първите 1000 дни и след това“ ще обедини институции, експерти и водещи лекари в областта на акушеро-гинекологията и неонатологията и ще обхване най-големите болници из цялата страна.

 

Кампанията „Първите 1000 дни и след това“, организирана от Нестле България под патронажа на Парламентарната комисия по здравеопазване в НС, с подкрепата на Министър Таня Андреева и със съдействието на Първа САГБАЛ „Св. София“, Втора САГБАЛ „Шейново“ и МБАЛ „Надежда“ бе официално открита на пресконференция, която се проведе в Специализирана болница за активно лечение на детски болести. В пресконференцията взеха участие: д-р Нигяр Джафер, Председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание; д-р Таня Андреева, Министър на здравеопазването; доц. д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология; доц. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика; д-р Иван Костов, директор на Първа САГБАЛ „Св. София“; д-р Румен Велев, директор на Втора САГБАЛ „Шейново“ и д-р Георги Стаменов, МБАЛ „Надежда“.

 

nestle, ивелина герова, кампания, първите 1000 дни

 

Образователната кампания „Първите 1000 дни и след това“ ще стартира през 2014 г. и ще обедини водещи лекари в областта на неонатологията, акушеро-гинекологията и храненето в сдружение „С грижа за бъдещето“. Сдружението ще популяризира ролята на правилното хранене преди зачеването, по време на бремеността, периода на кърменето и захранването на малкото дете сред българските жени във водещи акушеро-гинекологични болници и кабинети в цялата страна. Ще бъде организирана мащабна информационна кампания, насочена към бъдещите и настоящи майки, както и серия от безплатни консултации и обучения във връзка с храненето и начина на живот на бъдещите, потенциални и настоящи родители. Целта на кампанията, организирана от Нестле България заедно с болниците партньори е да насърчи раждаемостта и да информира и образова родителите как да се грижат правилно за себе си и за своите деца през първите години от техния живот.

 

нигяр джафер, кампания, nestle, първите 1000 дни и след това

 

„Подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме инициативата и усилията на индустрията, разбира се в рамките на закона. Основен приоритет за нас е здравето и развитието на децата и ние насочваме сериозни усилия в детското здравеопазване. Защото това, което правим днес ще се отрази след 7-8 години“, заяви д-р Нигяр Джафер, Председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

 

таня андреева, кампания, първите 1000 дни и след това„Подкрепяме тази кампания и вярваме, че всички ние – институции и специалисти, трябва да се обедним и да работим заедно в посока повишаване на информираността на бъдещите родители и грижата за техните деца“, коментира д-р Таня Андреева, Министър на здравеопазването.

 

 

 

 

 

 

иван костов, кампания, първите 1000 дни и след това

 

„Спадът на раждаемостта и увеличаването на незаразните болести (алергии, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания) при децата става все по-голям проблем през последните години. Проучване, което проведохме сред 400 български жени показва, че едва 14% от тях планират следваща бременност. Грижата за бебето започва много преди концепцията за бременността, начинът, по който жената се храни и животът, който тя води оказват голямо влияние върху развитието на детето й в последствие. Именно затова ние, болниците и институциите, се обединяваме, за да помогнем на бъдещите родители да изградят един балансиран и правилен режим на хранене, което впоследствие ще се отрази на качеството на живот на бъдещите поколения“, коментира д-р Иван Костов, директор на Първа САГБАЛ „Св. София“.

 

румен велев, кампания, първите 1000 дни и след това

 

„Раждаемостта намалява с много сериозни темпове и през 2013 г. наблюдаваме най-малко раждания за България от последните 30-40 години. Увеличаването на възрастта на раждане е друга тревожна тенденция, защото първите 1000 дни от живота на детето са изключително важни за неговото развитие, но те започват много преди раждането. Късната бременност може да бъде рискова както за жената, така и за развитието на детето след това. Правилното хранене преди, по време и след бременността е много важно, тъй като оказва влияние върху човешкия геном и е фактор да се избегнат редица аномалии, които впоследствие се отразяват и на детето“, посочи д-р Румен Велев, директор на Втора САГБАЛ „Шейново“.

 

„В Европа над 9,5 милиона деца страдат от алергии, а 14 милиона са със затлъстяване и наднормено тегло. Проучванията показват, че голяма част от тези деца са наддавали прекомерно на тегло в първите две години след раждането, не са били кърмени или са родени от майки с наднормено тегло или затлъстяване. Именно затова Нестле Детско хранене стартира кампанията „Първите 1000 дни“, чиято цел е да обучи бъдещите родители и обществото като цяло колко важна е ролята на балансираното хранене в грижата за детето дори и преди концепцията за бременността.“, заяви д-р Ивелина Герова, Национален оперативен мениджър „Детско хранене“ в Нестле България.

 

Тревожните тенденции за спада на раждаемостта в последните няколко години са съпътствани с още два притеснителни тренда, които оказват допълнително негативно влияние върху развитието на нацията. Възрастта на раждане се е увеличила сериозно през последните години. С промяната в начина ни на живот и все по-забързаното ежедневие, което имаме жените все по-късно започват да планират своето първо раждане и редом с това, все повече от тях имат рискови или проблемни бременности и раждания.

 

Концепцията за първите 1000 дни (приблизително 3 години) описва времето, в което жената може да промени съдбата на своето дете към по-добро, да му помогне да развие своя пълен потенциал и да го научи да води здравословен живот. Всяка жена трябва да се грижи за себе си като спазва оптимална диета от момента на зачеването, през бременността и кърменето и изгради правилни хранителни навици на своето дете. А когато роди, най-важно е да предложи на детето си най-добрата храна от момента на раждането, през периода на захранването и прохождането. Правилното хранене през този критичен период от живота може да постигне огромна разлика като помогне в превенцията на хронични заболявания и подобри техните евентуални последици.

 

първите 1000 дни и след това, кампания, nestle

 

Добави коментар