Стартира информационна кампания за миокардния инфаркт Сърцето помни

Всяка година 4700 българи умират вследствие на сърдечносъдовия инцидент

 

Днес, 27.02.2020 г., бе даден официален старт на информационна кампания за риска от повторни сърдечносъдови инциденти при пациенти, преживели миокарден инфаркт „Сърцето помни“. Тя се организира от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) и Българското дружество по интервенционална кардиология (БДИК).

 

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на миокардния инфаркт, последващите рискове, пред които са изправени пациентите и необходимостта да променят начина си на живот. Кампанията цели да засили и ангажираността и мотивацията на близките на преживелите инфаркт, които също да обърнат внимание на здравословното си състояние.

 

Доц. д-р Мария Токмакова д.м., председател на ДКБ, съобщи, че всяка година в света се регистрират 4 млн. нови пациенти с остър коронарен синдром (ОКС). Той е и най-честата причина за смърт в страните от Европейския съюз – около 741 000 души годишно. Данните сочат, че на всеки 43 секунди в ЕС се регистрира смъртен случай вследствие на ОКС, а у нас всяка година 4700 българи умират в следствие на миокарден инфаркт.

 

Данните показват, че през първата година след получаването на миокарден инфаркт 1 от 5 пациенти ще получи повторен миокарден инфаркт или инсулт, или ще загине от сърдечносъдова смърт. Нещо повече, в следващите три години други 20% от пациентите, ще получат повторен сърдечносъдов инцидент или ще починат.

 

На пресконференцията стана ясно, че пациентите, преживели миокарден инфаркт, имат право на различни прегледи по линия на здравното си осигуряване:

 

  • В рамките на първия месец след изписването имат право на 2 безплатни прегледа в лечебното заведение, в което са лекувани;
  • Веднага след изтичане на този едномесечен период пациентите се диспансеризират при кардиолог;
  • При наличие на диспансеризация при кардиолог имат право на още 2 безплатни прегледа. За предпочитане е единият от тях да е в края на 12-те месеца;
  • В следващия период пациентите имат право на един преглед на година.

 

 

Доц. д-р Кирил Карамфилов, научен секретар на БДИК, каза: „Най-важна за пациента е информацията, свързана със симптомите на миокардния инфаркт. Основният от тях е гръдната болка, която говори за запушване на съд в сърцето. Тогава трябва да се действа бързо, защото всяка минута забавяне води до загиване на мускулни клетки и влошава резултата от лечението.“

 

Той обясни, че в България в радиус от 50 км. имаме действащи ангиографски лаборатории, което улеснява достъпа на пациентите при такива ситуации. От 2002 до 2020 г. в страната са изградени над 60 ангиографски лаборатории, които поемат спешните случаи при пациентите с миокарден инфаркт. Изграждането на подобна мрежа у нас допринесе за намаляване на смъртността при тези пациенти до нива сходни с най-добрите центрове в САЩ и Европа, допълни доц. Карамфилов.

 

Специалистите препоръчаха, ако някой пациент има съмнение за своето лечение при случаи на хроничен коронарен синдром, при който няма спешност, да потърси второ мнение. В случаите на сигурен остър коронарен синдром интервенционалното лечение следва да бъде проведено по спешност, без никакво забавяне.

 

В рамките на кампанията „Сърцето помни“ са изработени информационни материали. Те ще бъдат раздавани на всеки изписан пациент в 45 болници, лекуващи пациенти с диагноза миокарден инфаркт. Комплектите съдържат информация както за заболяването и най-често задавани въпроси, така и за начина на живот след първата година. Дигитални версии на тези материали ще са налични и в пациентската секция на интернет страницата на ДКБ – www.cardiobg.com.

 

 

При старта на кампанията се проведе и официалната премиера на информационния видео клип „Сърцето помни“ в България. Той е отличен с редица международни награди, една от които е Бронзов лъв на Международния фестивал на креативността в Кан през 2018 г. Клипът е предоставен безвъзмездно за целите на кампанията от „АстраЗенека“. Той е адаптиран на български и е озвучен от актьора Христо Мутафчиев. През месец март т.г. клипът ще бъде излъчван преди началото на голяма част от филмите, прожектирани във всички киносалони на Cinema City в страната (7 киносалона в 6 града), както и на екраните на метростанциите в София.

 

„Аз съм връзката между сърцето и паметта. Преживял съм инсулт и ви казвам – сърцето също помни. Сега виждам детайлите, а преди ги подминавах. Болестта ме промени и сега мога да забележа цветето на тротоара“, каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

 

Кратка аудио версия на клипа ще бъде излъчвана в ефира на медийния партньор на кампанията Българското национално радио (БНР) през месец март и през септември, когато отбелязваме Световния ден на сърцето.

 

Информационният видео клип „Сърцето помни“ може да бъде гледан на официалната страница на ДКБ: http://cardiobg.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=38&Itemid=130

 

Добави коментар