Стартират Националните информационни седмици за осиновяването 2021 г.

Започват  Националните информационни седмици за осиновяването. Кампанията цели да повдигне наболели въпроси като тайната на осиновяването, правото на осиновените хора на достъп до информация за биологичния произход и необходимостта от промяна на законодателството. 

 

Инициаторът Българска асоциация Осиновени и осиновители“ е предвидила поредица информационни и дискусионни събития по темите:

 

В София, началото се поставя с премиерата на първата приказна книжка у нас, в която главният герой е осиновено дете. Книгата „Така започна всичко“ е вдъхновена от истинската история на един от авторите ѝ – Мариана Кръстева, но преобразена с елементи и символи от българския фолклор. Мариана я създава в авторски тандем с Димитра Мирчева и с подкрепата на Българска асоциация Осиновени и осиновители“.

 

Това е едновременно лична кауза и социален проект, който ще помогне на семействата с осиновени деца да намерят верните думи и да обсъждат темата без притеснение. Приказката е занимателна, но и полезна за всички деца, които благодарение на нейните герои ще научат, че семейството може да бъде изградено и е ценност независимо от обстоятелствата. Книжката ще бъде представена от нейните авторки в събота, 16 октомври, в клуб „Перото“, НДК, от 11:30 часа.

 

На 22 и 29 октомври от 15 часа Институтът за социални дейности и практики организира дни на отворените врати, по време на които всеки желаещ ще може да се консултира с екип от психолог и социален работник. Локациите на двете събития са съответно сградата на ЦОП „Славейков“ (ул. „Пиротска“ №175) и ЦОП Надежда (ул. „Сава Филаретов“ №23).

 

Пак на 22 октомври от 15 часа ЦОП „Бъдеще“ организира в столичния квартал Горна баня информационна среща, на която специалисти от центъра, на база на натрупания опит и професионализъм, ще отговарят на въпроси за процеса осиновяване и следосиновителната подкрепа.

 

На 24 октомври Асоциацията ще проведе онлайн среща за подкрепа, на която участниците ще могат да споделят личен опит и да обсъдят условията, изискванията и процедурите по осиновяване.

 

Още дискусии по темата, отворени срещи и консултации с утвърдени специалисти са планирани и в цялата страна: Пловдив, Димитровград, Хасково, РазградРусе, Панагюрище и др. Подробна информация за всички предстоящи събития е публикувана на сайта на Асоциацията: http://baoo-bg.org/3543-2/

Добави коментар