Срамежливо дете – как да му помогнете да намери приятели?

Tемпераментът на децата играе важна роля в определянето на това, дали ще имат един или дузина приятели. Ако вашето дете е по-срамежливо, най-вероятно ще има по-малко приятели. Разбира се, няколко добри приятели са по-важни от повече, но не толкова близки такива.

 

Ето няколко съвета за това, как може да помогнете на срамежливото си дете:

 

Създайте условия, при които детето ви се среща с други деца

 

Насърчавайте активно детето си да се включва в групи за игри или се свържете с родители, чийто деца са на същата възраст и заедно организирайте различни забавления. Някои деца лесно създават нови приятелства, но при други това отнема повече време, особено ако са срамежливи. Децата, които не разполагат с достатъчно възможности да се социализират с връстниците си, трудно ще развият комуникативните си умения.

 

срамежливо, дете, приятели, деца

 

Мислете за темперамента на детето си

 

Активните деца, които се адаптират по-лесно към новата среда, имат много приятели. Децата, които са срамежливи и се адаптират по-бавно обикновено имат затруднения при създаването на приятелства. Те по-трудно контактуват с повече от един приятел.

 

Вижте още: Срамежливостта на децата

 

Ако детето ви е активно, то може да общува с няколко човека едновременно и дори няма да забележи, дали сте около него. Но ако детето ви е срамежливо, вероятно то ще се залепи за вас за известно време.

 

срамежливо, дете, приятели, деца

 

Включването на повече деца в някаъв общ проект може да разчупи ледовете по между им.

 

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за интровертните деца – част 1

 

Говорете с учителя на детето си

 

Ако детето ви има проблем с намирането на приятели, накарайте  учителя му да го сложи да седне с друго дете, което има същите проблеми. А когато каните други деца, не канете повече от 1-2. Трикът е да накарате детето си да се включи в общо занимание с друго дете и да се забавляват заедно.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар