Справяне с емоциите при безплодие

Ако лекарят ви каже, че не може да имате собствено дете, то може да изпитате голям набор от емоции. Двойките често се чувстват разочаровани, ядосани и виновни след такава диагноза. Жените могат да се чувстват непълноценни, а мъжете безсилни и отчаяни.

Жените са по-склонни да споделят своите чувства, докато често мъжете подтискат гнева си или го изразяват в спорт или други дейности. Жените могат да изпитват  гняв, когато видят бременни жени или кърмачета.

Лечението на безплодието  също може да е стресиращо, не само защото някои процедури могат да са болезнени, но е по-вероятно хората да изпитват безпокойство и страх, че лечението няма да проработи. Страничните ефекти на лекарствата, както и необходимостта да се посещават процедури няколко пъти, може да изпита търпението на двойката и да създаде напрежение в отношенията им.

Четете още: Психологически аспекти на женския стерилитет

Важно е да не се изолирате като двойка след като се диагностицира безплодие.  Организация или група за подкрепа за двойки с репродуктивни проблеми, може да е от голяма полза, може да обсъждате чувствата си с други хора със сходни проблеми.

Диагнозата безплодие не значи провал. Има много медицински лечения, които могат да подобрят способността за зачеване. Дори и да не може да се постигне бременност има и други начини , като осиновяване или вземане на решение да останете бездетни. Но както казва Джуди Ейнзиг (писател и психотерапевт на частна практика в Сан Франциско, Калифорния): ”Никой друг не може да реши вместо нас дали осиновяването или живота без деца биха били по-доброто решение за нас самите. Това е нашият живот. Имаме право да решим какво ще правим с него.”

Добави коментар