Спиране на преждевременното раждане

Преждевременното раждане е сложен проблем. Въпреки, че не всички причини са известни, има няколко фактора, които могат да увеличат риска, включително многоплодна бременност, инфекции, проблеми с шийката на матката, възраст, тютюнопушене.

 

Има няколко манипулации, които могат да ви предпазят от преждевременно раждане, както и някои начини, които могат да го спрат, ако е започнало по-рано. Имайте предвид, че нито едно от тези неща не е на 100% ефективно и не всички жени са готови на всякакво лечение.

 

Предотвратяване на преждевременно раждане

 

Жени с висок риск от преждевременно раждане, по-специално тези, които са имали 1 или повече преждевременни раждания, може да бъдат кандидатки за една или повече от тези процедури.

 

преждевременно ражданеПрогестеронът: Лекарството прогестерон се използва за предотвратяване на спонтанен аборт и преждевременно раждане, от повече от 40 години. Въпреки, че се използва от дълго време, някои проучвания не са съгласни с това, че прогестеронът всъщност работи за удължаване на бременността при жени, които са изложени на риск от преждевременно раждане.

 

Серклаж: Серклажът е шев на цервикалния канал, който задържа матката затворена. Серклажът е бил използван за повече от 50 години, за предотвратяване на преждевременно раждане. Нови изследвания покават, че серклажът не спира раждането, ако то вече е започнало, но той може да увеличи продължителността на бременността при някои жени.

 

Почивка (на легло): Въпреки, че се използва особено често при многоплодна бременност, почивката не е достъчно ефективна за предотвратяване на преждевременното раждане. В действителност постоянното залежаване може да увеличи риска от преждевременно раждане при някои жени.

 

Антибиотици: Антибиотиците може да се дават на жени с настъпила преждевременна руптура на мехура, (торбичката с вода, която се пука непосредствено преди бебето да се роди). Инфекцията е рисков фактор за преждевременно раждане при жени с такава руптура, те са изложени на по-голям риск от инфекция на матката. Даването на антибиотици може да удължи бременността при жени, чийто воден сак се спука по-рано.

 

Целите на лечението на преждевременното раждане

 

За щастие повечето жени с риск от преждевременно раждане могат да продължат бременността си и да имат здравословно раждане и износени бебета. Но лекарите до голяма степен са неспособни да предотвратят преждевременно раждане при жени, които вече показват признаци за такова. Дори най-ефективните интервенции обикновено забавят раждането с ден или два.

 

преждевременно раждане, медикаменти, лечение, бременност

 

Защото лечението на преждевременното раждане само забавя процеса за кратко, но основната му цел е да осигури достатъчно време на медицинските екипи за прехвърляне на майката в болница, в която има интензивно отделение и да бъдат дадени стероиди на бременната. Стероидите ускоряват развитието на белите дробове на плода, като допринасят и за по-кратък престой в интензивното отделение.

 

Медикаментите са най-честото лечение, прилагано при преждевременно раждане. Някои лекарства, засягат матката директно, като я карат да спре контракциитре и да забави раждането.

 

Магнезиеф сулфат: Магнезиевият сулфат е най-често използваното вещество в такива случаи. Той има две допълнителни ползи, които го правят най-често използвания токолитик. Той може да попречи на пристъпите при майки с прееклампсия, и може да намали случаите на детска церебрална парализа и други мозъчни заболявания при недоносени бебета.

 

Други медикаменти: Медикаменти, които влияят на сърцето и белите дробове, действат и на матката, така че лекарите често използват сърдечни и белодробни лекарства, за да се забавят преждевременното раждане.

 

Снимки: marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар