СПИН – Синдром на придобитата имунна недостатъчност

Синдрома на придобита имунна недостатъчност има 3 стадия:

 

Стадий А – безсимптомна фаза

 

2 до 6 седмици от заразяването голяма част от инфектираните могат да имат повишена температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, диария и обрив, които преминават бързо. Следва период, който може да продължи с години и заразения да няма никакви оплаквания през това време.

 

Стадий В

 

Характеризира се със симптоми, причинени от отслабване на защитната система на човека – недобро зравословно състояние, температура, нощно изпотяване, загуба на тегло, диария. Те продължават повече от един месец и нямат никакво обяснение.

 

Освен това се развиват и различни инфекциозни заболявания – гъбични заболявания на устната кухина и на гърлото или вирусни заболявания.

 

Четете още: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 1

 

Стадий С

 

Стадий С представлява последния стадий на ХИВ-инфекцията или СПИН в истинския стадий на своето развитие. Причинява се от пълното изчерпване на защитните сили на човека, вседствие на което той започва да боледува тежко от различни заболявания – гъбични и вирусни инфекции, специфични белодробни възпаления, различни форми на туберкулоза, паразитни болести, диария, ракови заболявания на различни органи, мозъчни тумори и други. В повечето случаи болните от СПИН завършват фатално в пълно изтощение.

 

Превенция

За превенцията е необходимо използване на презерватив при всички полови контакти. Контрол за заразеност от ХИВ-инфекция на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчинo мляко.

 

Четете още: Бременност и ХИВ

 

Контрол за използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса. Обучение на подрастващите по проблемите на сексуалното общуване.

 

Лечение

 

Към момента сигурни медикаменти за пълното излекуване от СПИН не съществуват. Специалистите прилагат комбинирана поддържаща терапия, за да могат инфектираните да водят нормален живот. Усилено продължават и изследванията за създаването на ваксина срещу тази коварна болест. Резултатите, засега, не са обнадеждаващи, защото вирусът на болестта е много изменчив.

Добави коментар