СПИН и бременност

 

СПИН представлява синдром на придобита имунна недостатъчност, причинен от вируса на човешката имунна недостатъчност – ХИВ. Вирусът преминава от човек на човек по време на полов контакт и чрез телесни течности като кръв и кърма. ХИВ позитивният може да предаде вируса на други хора, когато неговата инфектирана кръв, семенна/ вагинална течност има контакт с наранена кожа или лигавица. Освен това ХИВ може да бъде предаден от майката на нейното неродено дете през бременността или по време на раждането. 

В България към 15.11.2009 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1071  ХИВ-позитивни лица. За периода 01.01. – 15.11.2009 г. броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни лица е 133, от които 102 мъже и 31 жени. За същият период на 2008 година са регистрирани 112 ХИВ-позитивни лица. От началото на 2009 г. са регистрирани 4 ХИВ-позитивни бременни жени. Регистрирано е и едно ХИВ-позитивно дете родено от ХИВ-позитивна майка.
Повечето от хората заразени с ХИВ нямат никакви симтоми с години и единственият начин да се проверят съмненията за наличие на вируса е кръвен тест и изследването за антитела. Около три месеца са нужни на тялото за да произведе антитела срещу вируса, затова ако човек се изследва през тези три месеца, резултатът ще е отрицателен, но по-късно ще бъде отчетен положителен тест.
 Излседването за СПИН е рутинно при бременни. Още в началото на бременността личен лекар или АГ-специалист трябва да назначи изследвания за Васерман, СПИН и Австралийски антиген. Изследване за СПИН се налага и по- късно през бременността при съмнение за заразяване.
Човек може да е „ХИВ позитивен”, но да няма СПИН. Хората развиват СПИН, когато имунната им система е увредена от ХИВ вируса, като в началото те започват да страдат от най-различни инфекции. Без лечение, отнема от няколко месеца до 17 години след заразяването с ХИВ за да се развие СПИН. Често първите признаци на СПИН са пневмония и тумори на лимфните възли.
Нероденото бебе има шанс 1:4 да бъде заразено с ХИВ, ако неговата майка е ХИВ позитивна и не е претърпяла някакво лечение или интервенция за да предотврати процеса. Вирусът може да бъде предаден на бебето от майката по време на бременност – през плацентата, по време на раждане – чрез телесните течности; по време на кърмене – чрез кърмата. Ако бременната жена е носител на вируса на СПИН, рискът да предаде ХИВ на своето бебе намалява, колкото по-дълго жената е в добро здраве. При ранно започване на съвременно лечение, риска за предаване на инфекцията на плода намалява до 2%. Ако не е започнато лечение и не са взети никакви мерки вероятността за предаване на ХИВ инфекцията по време на раждането е 10-20%. Рискът е толкова по-голям, колкото по-дълго време бебето е изложено на контакта с майчината инфектирана кръв или други течности. Лекарят, водещ раждането се налага да избягва извършване на амниотомия (отваряне на околоплодния мехур), епизиотомия или други процедури, които излагат бебето на контакт с майчината кръв. Рискът за предаване на инфекцията се увеличава с 2 % на всеки изминал час след изтичане на околоплодните води.
Zidovudine (още познат като  ZDV, AZT и Retrovir®) е първото средство на избор при лечение на ХИВ инфекцията. Използват се и комбинации с други анти-ХИВ лекарства за да се избегне предаване на вируса. ZDV се прилага при ХИВ-позитивни жени от началото на втория триместър на бременността до самия й край, както и по време на раждането.

Бебето на ХИВ-позитивна майка се лекува с  ZDV през първите шест месеца от живота му. Осем процента от бебетата на лекувани жени със ZDV са носители на вируса, в сравнение с 25% от бебетата на нелекувани жени. Около 15% от новородените от ХИВ позитивни майки ще бъдат инфектирани ако са кърмени продължение на 24 месеца или по- дълго.
Налага се внимателно обмисляне за начина на раждане при ХИВ позитивни бременни, ако това стане с Цезарово сечение рискът от заразяване на бебето намалява. Някои двойки, при които един от двамата партньори е ХИВ позитивен планират бременността предварително, някои предпочитат изкуствено осеменяване и други методи за да се намали рискът от заразяване.
Ако сте ХИВ позитивна по време на бременността за Вас ще бъдат полагани специални грижи и ще се наложат по-чести прегледи. Никога не е късно. Можете да започнете незабавно лечение дори и в късния етап от Вашата бременност.

подготвил: д-р Г.Вътев


 

Добави коментар