Специалистите от МК „Д-р Щерев“ с препоръки за ваксинирането при планиране на бременност

Заради засиления интерес и въпросите, които получават от техните пациенти в последните дни относно ваксинирането срещу COVID-19 при двойки, които планират бременност или процедура по асистирана репродукция, специалистите от Медицински комплекс “Д-р Щерев” имат своите експертни препоръки.

 

Те са съобразени със сериозно и детайлно проучване на изводите от научни изследвания в областта, както и с препоръките на водещите световни професионални организации.

 

Eто и отговорите на основните въпроси, които им задавате:

 

Трябва ли жените и мъжете да си поставят ваксина срещу COVID-19, преди да започнат опити за зачеване?

 

Все още няма достатъчно информация за възможните трайни последици след ваксинирането срещу COVID-19 при лечение, свързано с асистираната репродукция и бременност. Опасенията, че ваксинирането може да увреди фертилитета на двойката, обаче, на този етап определяме като неоснователни, защото няма нито едно клинично проучване, което да доказва тези твърдения.

 

Това е и причината, специалистите ни да препоръчват поставянето на ваксина да се случи преди планираните опити за зачеване. Препоръката засяга както жените, така и мъжете.

 

Жените със съпътстващи заболявания, които попадат в рискова група, както и тези, предразположени към усложнения при бременността, е препоръчително да се ваксинират преди да започнат опитите за зачеване. Същото се отнася за жените, при които рискът от заразяване с COVID-19 e висок и не може да бъде избегнат.

 

Необходимостта от ваксиниране е безспорен факт и е златен стандарт за профилактика на заболяванията. Това е и единственият начин да преминем през пандемията завладяла целия свят.

 

Трябва ли двойките, които са си поставили ваксина за COVID-19, да отложат опитите за зачеване?

 

По отношение на необходимостта да се отложи зачеването след ваксинация, се базираме на становището на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Според специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, най-разумно е да има отсрочване на процедурите по асистирана репродукция поне с няколко дни, след като е поставена и втората доза от ваксината.

 

По този начин ще се даде време за формиране на имунен отговор, както и да се избегне съвпадение на процедурите по АРТ с евентуално неразположение след поставяне на дозата. Най-предпазливият подход е това отлагане да е до 2 месеца, тъй като и естеството на самите процедури изискват определено време за подготовката преди забременяване на двамата партньори.

 

Eкипът ни прилага индивидуален подход към всеки един случай. Ето защо е възможно специалистите ни да посъветват провеждането на стимулация, замразяване на ембриони и едва след ваксиниране да се премине към трансфер.

 

Трябва ли бременните жени да си поставят ваксина?

 

Всяка една инфекция e опасна за бременната жена, особено в първите три месеца от бременността и може да доведе до усложнения както за здравето на бъдещата майка, така и на плода. Ето защо бременните жени, болни от COVID-19, са изложени на най-голям риск от по-тежко протичане на заболяването в сравнение с жените, които все още не са забременели.

 

Това е и причината да смятаме, че е силно препоръчително жените, които планират зачеване, да си поставят ваксина, но преди стартирането на опитите.

 

Ако бременността е настъпила, поставянето на ваксина не е препоръчително, защото безопасността ѝ все още не е потвърдена при бременни жени. Очакват се бъдещи клинични проучвания на фармакологичните компании в тази насока.

 

Препоръките на специалистите на Медицински комплекс “Д-р Щерев” се основават на клинични проучвания и научни публикации на:

  1. Последните препоръки на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE)
  2. ESHRE: ART and COVID-19 A Statement from ESHRE. Phase 3: Safe ART services during the third phase of the COVID-19 pandemic.
  3. Information and public services for the Island of Jersey
  4. Consider pregnancy in COVID-19 therapeutic drug vaccine trails – Department of Obstetrics and Gynaecology, University of Melbourne Parkvile, VIC, Australia; Pregnancy Research Centre, The Royal Women’s Hospital, Parkville, VIC, Australia
  5. American Society for Reproductive Medicine (ASRM)
  6. Human Fertilization and Embryology Authority (HFEA)
  7. British Fertility Society (BFS)
  8. Dutch Society of Obstetrics and Gynecology (NVOG)
  9. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG)
  10. The American College of Obstetricians and Gynecologists (ASOG)

 

Материалът е любезно предоставен от партньорите ни:

 

Добави коментар