Специализирани прегледи на бременната

С изключение на ехографията и апаратът на Доплер, които са рутинни прегледи при всяка бременност, изброените по-долу прегледи се налагат само при рискови бременности:

 

 ехография, преглед с апарата на Доплер, биопсия на трофобласта, ембриоскопия, пункция на пъпната връв, амниоцентеза, фетоскопия, измерване на таза, измерване нивото на алфа-фетопротеините.

 

Ехография

 

Това е метод, който използва ултразвук. Ултразвукът преминава през различните тъкани с различна скорост. Той се връща към първоизточника си като ехо, улавя се и се трансформира в образ. Прегледът е напълно безболезнен и безвреден за майката и детето. Коремът на бременната се намазва с гел за по-добро сцепление. По него се прокарва ултразвукова сонда, която специалистът мести в различни точки, за да обхване цялата област на матката и плода. В началото на бременността ехографията служи за окончателно диагностициране за наличие на бременност, както и за определяне на термина по размера на зародиша. Чрез ранния ехографски преглед се откриват и някои аномалии, като извънматочна бременност, еднорога или двурога, обърната матка. Установява се и броят на зародишите в матката.

 

бременност, прегледи, еходрафия

 

Между 20-та и 22-та седмица ехографският преглед изследва дали всички органи на плода са на мястото си – скелетът, отделителната система, сърцето, храносмилателните органи, нервната система, диафрагмата. В този момент могат да бъдат открити малформации и недъзи на сърцето и другите органи.

 

В края на бременността ехографският преглед потвърждава растежа на плода и може да установи евентуални патологии, пропуснати при предишни прегледи.

 

Четете още: Проследяване на бременност

 

Не бива да се забравя, че ефективността на този преглед зависи в много голяма степен от професионализма на специалиста, който го извършва, тъй като от него зависи да разчете правилно информацията, идваща от екрана. Затова изберете лекар, на когото имате пълно доверие и е известен професионалист.

 

Преглед с апарата на Доплер

 

Този апарат също използва ултразвука и позволява да се чуят сърдечните тонове даже преди 8-та седмица от зачеването. Апаратът може да измерва скоростта на кръвния поток в пъпните кръвоносни съдове и в кръвоносните съдове на бебето. В този случай звуковите вълни се преобразуват от апарата в звуци, доловими от човешкото ухо. Така се записват повтарящите се на равни интервали тонове, характерни за сърдечната дейност на зародиша.

 

бременност, доплер

 

Биопсия на трофобласта

 

Този преглед се назначава, когато има силни съмнения за тежки малформации на равнище хромозоми. Прави се 8 седмици след зачеването и превъзхожда амниоцентезата, тъй като дава същите резултати, но на по-ранен етап (във втория, а не в четвъртия месец на бременността). Това прави по-лесно и евентуалното прекъсване на бременността, ако бъдат открити тежки отклонения. Малформациите биват открити на базата на изследвания на хромозомите.

 

Биопсия на трофобласта не се прави на бременни над 40 години, тъй като при тях има значителна опасност да пометнат при този преглед. Извършва се при бъдещи майки, които имат вече дете с хромозомна малформация, или дете, страдащо от нарушена обмяна на веществата.

 

Четете още: Как да избегнем проблемите по време на бременността?

 

Ембриоскопия

 

Прави се между 8-та и 10-та седмица от оплождането, за да се открие евентуална малформация, която не е забелязана при ехографията. С помощта на тънка тръба, снабдена с оптическа система, която се въвежда в шийката на матката, през мембраните се наблюдава зародишът. Извършва се при изключителни случаи, когато има силни съмнения за малформации на стъпалото или ръката. Опасността от разкъсване на мембраните, т.е. от аброт, е доста голяма – около 10%.

 

бременност, прегледи, пункция

 

Пункция на пъпната връв

 

Към третия месец на бременността с помощта на много тънка игла, която се вкарва във вената на пъпната връв, се взимат няколко капки кръв на плода. Това се извършва с местна упойка и под ехографски контрол.

 

Ранният анализ на кръвта на бебето показва дали не е засегнато от заразна болест, предадена от майката през бременността, като например рубеола или токсоплазмоза.

 

Амниоцентеза

 

Амниоцентезата е вземане на амниотична течност за изследване. Клетките на бебето, които се съдържат в течността, се обработват по специални методи, за да се изследват хромозомите им. Амниоцентезата трябва да се направи между 16-та и 18-та седмица от последния мензис. Тя не е задължителна, но е желателно да се извърши при бременни над 38 години. При нея се открива евентуално наличие на монголоизъм на плода, което се среща по-често при бременни над 38 години.

 

Четете още: Какво представлява работата на ехографиста?

 

Прави се освен това когато:

 

 жената е родила преди дете, страдащо от монголоизъм;

 ако е имала няколко спонтанни аборта, причинени от хромозомно увредени клетки;

 ако единият от родителите има тежък наследствен недъг;

 за откриване на някои наследствени заболявания, свързани с пола, като хемофилия или миопатия;

 за диагностициране на някои аномалии в централната нервна система.

 

бременност, прегледи

 

Извършва се в специализиран център, тъй като все пак не е рутинен преглед. Има около 5 % опасност от аборт. Бременната е легнала по гръб. С помощта на ехография лекарят установява положението на плода. Прилага местна упойка, вкарва игла през корема и стената на матката и взима известно количество от амниотичната течност.

 

Фетоскопия

 

Прави се между 20-та и 24-та седмица от началото на последния мензис. Отнася се единствено за жени, родили дете с увреждания, или бременни, в чиито семейства има случаи на тежко наследствено заболяване.

 

Четете още: Ултразвукови прегледи по време на бременност – част 1

 

Този метод позволява да се огледа директно плода през матката. След поставяне на местна упойка през коремната стена се вкарва тънка и мини тръба, снабдена с оптически прибори. Този преглед служи за: откриване на физически недъзи, особено по лицето, ръцете и краката; вземане на изследване на проби от различни тъкани, като кожа или черен дроб; вземане на проба от фетална кръв за откриване на заболявания на кръвта, или заболявания на метаболизма, които в ранен стадий могат да се лекуват.

 

Обикновено кръвта се взима чрез пункция на пъпната връв. Фетоскопията се прави за половин час, но е необходимо постъпването в болница за известно време.

 

бременност, спина бифида

 

Измерване на нивото на алфа-фетопротеините

 

Това е изследване на кръвта за откриване на евентуална малформация в централната нервна система, на първо място спина бифида. Този израз означава цяла гама по-тежки или по-леки малформации. Спина бифида означава буквално "раздвоен гръбначен стълб". Това е невралната тръба, която впоследствие се е затворила. От това е останал незатворен прешлен на гръбначния стълб с малформации на гръбначния мозък, които се изразяват в парализа или забавено умствено развитие.

 

Кръвта на майката се изследва за откриване на протеин, произведен от плода. Ако нивото му е високо, съществува опасност от аномалия на нервната система. Ако нивото е много ниско, има съмнения за заболявания на хромозомна основа и се налага събиране на допълнителна информация чрез амниоцентеза.

 

Четете още: Някои необходими неща преди раждането и по време на бременността

 

За профилактика на спина бифида, когато в семейството има вече засегнат от нея, лекарят предписва редовно приемане на фолиева киселина 2-3 месеца преди забременяване и през първите месеци на бременността.

 

Измерване на таза

 

Прави се рентгенова снимка на таза, когато размерите му са под нормата. В България се извършва не по-рано от 10 дни преди термина и с изричното съгласие на бременната. 

 

Снимки: Shutter Daddy, achimschrepfer.com, karindalziel, Project 404, [ images by stacy ] Foter.com

 

Добави коментар