Социалните групи в училище

Всеки някога е ходил на училище и знае, че си има „социална йерархия” между учениците. Доста е болезнен факта да мислим, че детето ни се класира по някакъв начин, но се случва. Въпреки всичко, тези групи не бива да се използват като мярка за сравнение между децата. Както и не трябва да се опитваме да променим дето си, за да се класира в някоя група.

 

Популярните деца

 

Популярните деца обикновено са момчета или момичета, които са по-атлетични, приказливи, атрактивни и умеят да контролират други членове на групата.Тези деца има социални умения, които привличат други деца и умеят да забавляват. Обикновено са лидери на група. Когато децата пораснат, сексуалната активност може също да стане фактор за тяхната популярност.

 

Приетите деца

 

По-голямата част от децата попадат в тази група. Те не са лидери, но се считат за популярни.  Приетите деца са като цяло умни и общителни, но не са прекалено агресивни.

 

 

Обикновени деца

 

Тези деца не са нито популярни, нито непопулярни, но със сигурност имат приятели.

 

Пренебрегнатите деца

 

Малък брой деца, които пренебрегвани от своите връстници. Тези деца са склонни да бъдат тихи, добри ученици, но социално изобщо не са активни. Учителите често не се притесняват за тях, защото се справят добре в училище. Въпреки, че отнема много време на тези деца да намерят приятели, те създават взаимоотнощения в училище, но като цяло се нуждаят от вниманието на учители или родители.

 

 

Неудобните деца

 

И харесвани, и нехаресвани, тези деца винаги често са клоуните на класа – харесваните деца с неприятни навици (бъркне в носа); хулиганите, внушаващи страх на връстниците си, които се държат напочтително и с учителите.

 

Отхвърлените деца

 

Това е най-рисковата гупа. Има два вида отхвърлени деца: покорни, които стават тъжни и се оттеглят, за да не привличат внимание и агресивни, които избухват емоционално и са прекалено раздразнителни. Тези деца може да не са побойници, но лесно губят контрол и често посещават кабинета на директора.

 

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар