сок, бебе, плодове, вода, кърма

Сокчета за вашето бебе

Кога можете да започнете да давате на бебето си сокове? Това е въпрос, който вълнува много млади родители.

 

Имайте предвид, че соковете не са чак толкова полезни за бебето ви, колкото предполагате. Те имат известни ползи, разбира се, но някои аспекти от даването им на бебето не са чак толкова здравословни.

 

Не забравяйте, че предоставената информация не замества професионалната медицинска помощ. Препоръчително е преди да въведете нови храни и напитки в менюто на своето бебе, да ги обсъдите с педиатъра си.

 

Даване на сокчета на бебето преди навършването на 6 месечна възраст

 

Според Американската академия по педиатрия и Британската агенция за стандартизация на храните, не е препоръчително да давате плодови сокове на бебето си преди то да навърши 6 месечна възраст. До този момент то получава всички необходими хранителни вещества от кърмата или формулата. Даването на сокове през този период създава усещане на бебето, че се е нахранило и заради това то приема по-малко мляко. Това го лишава от  необходимите му хранителни вещества.

 

сок, бебе, плодове, вода, кърма

 

Даване на сокчета на бебето след 6 месечна възраст

 

Почти 90% от децата под 1 г. пият домашно приготвени плодови сокове, а някои бебета консумират повече от 450 мл дневно.

 

Тези високи стойности могат да се дължат на факта, че много фирми, производители на бебешки храни, насърчават практиката на бебетата да се дават „специално приготвени сокове за бебета“. Много родители се подвеждат, че тези сокове са по-здравословния избор за бебето, доверявайки се на производителите.

 

Препоръчително е младите родители да се информират преди да дадат сокчета на бебето си. Има няколко основни точки, които е добре да бъдат взети под внимание:

 

• Сокчетата за бебета не трябва да съдържат сулфати или добавена захар. Въпреки че са по-скъпи от соковете за възрастни, те са по-безопасния избор за бебето ви. 

 

Четете още: Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

 

• Само пастьоризираните сокове са безопасни за бебето ви.

 

• Съществуват някои здравословни предимства на това да давате плодови сокчета на бебето си. Например тялото му абсорбира два пъти повече желязо, ако заедно с храната му давате плодови сокове, съдържащи витамин С. Същият ефект обаче, можете да постигнете, ако давате на бебето пресни плодове по време на хранене.

 

сок, бебе, плодове, вода, кърма

 

• Ако решите да давате сок на бебето си, трябва да му го давате с чаша, а не с бутилка. Това ще намали риска от поява на кариес. Този риск се повишава от съдържащите се в плодовете захари и киселини. Не трябва да давате на бебето си сок през целия ден.

 

• Препоръчително е дневната доза сок на вашето бебче да е 1 част сок, към 10 части преварена вода.

 

• Не давайте сокове на бебето преди хранене. Те ще го заситят и след това то ще хапва по-малко от обикновено. Това ще го лиши от полезни мазнини, минерали, витамини и протеини, необходими за здравословния му растеж.

 

Четете още: Бебето ми не иска да яде зеленчуци

 

• Препоръчително е да давате на бебето си около 100-150 мл сок дневно. Това количество е приблизително равно на 1 порция плодове.

 

• Консумацията на големи количества сок може да доведе до недохранване, вследствие на намаления прием на основни хранителни вещества. Тя може да накара организма на бебето да абсорбира по-малко въглехидрати.

 

• Прекалено голямото количество сок, може да предизвика кариес, диария, газове и дискомфорт в коремната област на бебето.

 

сок, бебе, плодове, вода, кърма

 

Соковете нямат предимство пред целите плодове. В действителност в плодовите сокове липсват важни фибри, които се съдържат в плодовете.

 

По-здравословна, по-евтина и често много по-пренебрегвана алтернатива на сока е водата. Веднъж след като започнете да давате на бебето си сокове, има риск то да започне да отказва водата. Все пак сокът е сладък, което е причината бебето толкова да го харесва. Ако започнете да давате само вода на бебето си от самото начало, то няма да знае какво изпуска.

 

Снимки: Yu. Samoilov, Rob.Bertholf, bertholf, Food Thinkers Foter.com

Добави коментар