Слънчев и топлинен удар

Лятото е приятно, но понякога то крие своите опасностти. Важно е да бъдем много внимателни, защото понякога слънцето и високите температури са коварни за здравето ни. Възможно е при неразумно поведение от наша страна и дългото излагане на слънце да се стигне до слънчев или топлинен удар.

 

Какво представлява слънчевият удар?

 

Слънчевият удар се характеризира с остра болезнена болка, която е в резултат от прегряване на главата. При това положение се разширяват кръвоносните съдове в мозъка и значително се увеличава притокът на кръв. Могат да се разкъсат и някои от малките кръчоносни съдове, което може да доведе до нарушения в централната и периферна нервна система.

 

 Кои са причините?

 

Главна причина за слънчевия удар е излагането на слънце, когато времето е горещо и няма вятър. Консумацията на алкохол и преяждането предразполагат към появяването му.

 

слънчев удар, топлинен удар, причини, симптоми, първа помощ

 

 Симптомите

 

Човек, който е получил слънчев удар има следните симптоми: непоносимо главоболие, зачервено лице, световъртеж, гадене, повръщане, кръвотечение от носа, причерняване пред очите. Ако при наличието на тези симптоми на пострадалия не се окаже помощ, той може да изпадне и в безсъзнание.

 

Четете още: Отпуската и скритите опасности

 

Топлинен удар

 

Топлинният удар подобно на слънчевия се проявява като силно главоболие. Той е предизвикан от прегряване на тялото. Нарушават се жизнениет функции на организма вследсвие увеличаващото се топлообразуване и топлоотдаването, което се намаля.

 

 Причините за топлинния удар

 

Понякога причини за прегряването могат да бъдат: тежка физическа работа с неподходящи дрехи от изкуствена материя, обезводняване и разбира се прекалено висока температура.

 

слънчев удар, топлинен удар, причини, симптоми, първа помощ

 

 Симптоми

 

Симптомите на прегряването са следните: сънливост, обща слабост на организма, главоболие, световъртеж, зачервяване на лицето, висока температура, повръщане.

 

Четете още: Почивка с едно на ум – за жени

 

Ако не се окаже своевременна помощ, може да се стигне до халюцинации, припадък, нарушения в сърдечната дейност.

 

Първа помощ при слънчев и топлинен удар:

 

 Извикайте бърза помощ!

 Пострадалият да се премести на сянка или в прохладно проветрено помещение.

 Да се сложи студен компрес върху главата му, а тялото да се покрие с мокър чаршаф при прегряване.

 Да се даде вода на пострадалия.

 Ако дишането спре или няма пулс – да се направи изкуствено дишане и сърдечен масаж.

 

Радвайте се на слънчевите летни дни, но не си играйте и със здравето. Бъдете разумни, когато сте навън в много горещо време. Не прекалявайте! Грижете се за себе си.

 

Снимки: manos_simonides, Ciprian Ionescu   Foter.com

Добави коментар