Слънчеви очила през зимата

Зимата трайно и официално се настанява навън, а това означава студени ветрове, сняг, дъжд, киша и т.н. Сигурно не си и помисляте да напуснете дома си без дебел и топъл пуловер, палто, шал, шапка и ръкавици. Но пък често оставяте слънчевите си очила у дома през зимата.

 

Много от нас смятат, че през зимата слънчевите лъчи са безвредни, заради суровия зимен климат и заради това, че не са така топли както през лятото. Обаче истината е друга. През зимата слънчевите лъчи също представляват опасност за очите ви, а при определени обстоятелства, дори по-голяма, отколкото през лятото.

 

Ако навън е натрупала снежна покривка, имайте предвид, че тя отразява слънцето и засилва още повече въздействието на слънчевите лъчи. В действителност, това може дори да нарани очите ви, когато излизате за първи път от дома си, веднага след като е натрупал сняг.

 

Ултравиолетовите лъчи, от които толкова много се притесняваме през лятото, са също толкова опасни и през зимата. Вие получавате двойна доза от тях, поради факта, че те се отразяват в снега. Ето защо чифт хубави слънчеви очила е важен аксесоар през студените зимни дни.

 

Въпреки че стилът и визията на очилата са важни, за да изглеждате добре, все пак вземете крайното решение по-скоро базирано на това каква UV защита ви осигуряват очилата. Уверете се, че лещите са със 100% UV защита. Направете проверка за потвърждение, търсете етикетче, на което трябва да пише UV 400 (това означава пълна UV защита).

 

Четете още: 11 начина да ви е топло през студените зимни дни

 

Не се притеснявайте от цената. Това да защитите очите си не е непременно скъпо. Все още на пазара има десетки варианти на слънчеви очила с пълна UV защита, които не са никак скъпи.

 

Когато избирате слънчеви очила, е много важно да подберете подходяща рамка. Ще получите много по-добра защита, ако очилата, които вземете, покриват колкото се може по-голяма част от зоната около очите. Колкото по-добро покритие има, толкова по-малко вредна радиация ще стигне до очите ви. Освен това голямата рамка също ще защити очите ви.

 

Ако пък сте любители на зимните спортове и искате да се повеселите в снега, важно е да знаете, че ултравиолетовите лъчи са по-силни при по-висока надморска височина. Така че задължително защитете очите си докато карате ски, сноуборд или просто се возите на лифта. В такива условия е добре да поставите и шапка с козирка, която да пази очите ви допълнително.

 

Защитавайте очите си през цялата година, а не само на плажа!

Добави коментар