Слънчева алергия при бебетата

Алергията към слънчевите лъчи може да бъде доста странна на пръв поглед. Положителното е, че можете да я предотвратите, ако знаете за какви симптоми да бъдете нащрек. Слънчевите алергии са общо 4 типа, всеки от които има различни симптоми.

 

Поради тази причина най-разумното, което можете да направите при съмнение, че бебето ви има слънчева алергия, да се консултирате с педиатър или дерматолог. Ето и в какво се състоят различните видове слънчеви алергии.

 

1. Полиморфна светлинна ерупция

 

Това е най-често срещаната реакция на кожата, от която страдат 10-15% от населението. Тя засяга по-често жени, отколкото мъже. Тази алергия рядко се проявява при бебетата, по-скоро при тийнейджърите.

 

Симптомите на полиморфна светлинна ерупция са сърбеж по врата, горната част на гърдите, ръцете и краката. Появява се още в първите 2 часа след излагане на слънце и може да продължи 2-3 дни. Може да включва втрисане, главоболие и гадене. Можете да получите облекчение с помощта на студена вода върху засегнатите области или чрез антихистамини.

 

алергия, слънце, бебе, дете, обрив, сърбеж

 

2. Актинично пруриго

 

Този тип алергия много прилича на полиморфната светлинна ерупция, но симптомите са ограничени само до лицето (особено около и по устните). Тази алергия може да се прояви още в ранна детска възраст или по време на юношеството.

 

Четете още: Защо бебетата се нуждаят от свеж въздух?

 

3. Фотоалергична реакция

 

Това е реакция на кожата, когато на нея е приложен даден химикал. Може да се получи и в следствие на приема на някои лекарства. При бебетата тя може да бъде задействана от слънцезащитни продукти, например, било то и предназначени специално за деца.

 

Симптомите са много сходни с тези на полиморфната светлинна ерупция, но обривите могат да се появят няколко дни след излагането на слънце. Освен това е възможно да има обриви по цялата кожа, дори и на частите, покрити с дрехи. Понякога може да се окаже трудно да се определи точно от какво е предизвикана алергичната реакция. Лечението е логично – премахване на продуктът, който дразни кожата.

 

алергия, слънце, бебе, дете, обрив, сърбеж

 

4. Слънчева уртикария

 

Тази слънчева алергия е доста по-рядко срещана. По-често се проявява при жени.  Обривите са големи и силно сърбящи, могат да се превърнат дори в подутини. Обикновено симптомите се появяват между 30 и 120 мин след излагането на слънце.

 

Възможно е тази алергия да се получи и бебетата, но в изключително редки случаи. Ако забележите нещо подобно, препоръчително е да се свържете с лекар, преди да предприемете каквото и да било лечение. Студените компреси ще облекчат сърбежа или болката (ако я има).

 

Четете още: Как да облечете бебето през пролетта?

 

Добрата новина е, че в повечето случаи слънчевите алергии са предотвратими. Ако използвате подходящ за бебета слънцезащитен продукт и времето, което прекарвате навън е съобразено с това колко силно е слънцето, вероятно бебето ви няма да прояви симптоми на алергия.

 

алергия, слънце, бебе, дете, обрив, сърбеж

 

Разбира се, има случаи, в които бебешката кожа е твърде чувствителна на светлина, тогава е наистина важно да се консултирате с лекар, който да ви даде повече яснота.

 

Снимки: (davide), Luis Hernandez – D2k6.es, smoorenburg, cityanimals Foter.com

Добави коментар