Слънцето – полезно или коварно за кожата

Слънцето може да бъде толкова приятно, но също и толкова коварно понякога. Прекаленото излагане на слънце може да нанесе големи щети на кожата ви. Затова е важно да превърнете грижата за себе си и кожата си в навик, за да се предпазите от негативни последствия.

 

Ако сте решили да се поглезите и да се попечете на слънце, то правете това само в ранните или по-късните часове на деня. Излагането на слънце между 11 и 15 ч. може да не ви се отрази особено добре и рискувате да изгорите. По това време слънчевите лъчи са най-вредни.

 

Задължително използвайте слънцезащитен крем или лосион с висок фактор (SPF). Той трябва да предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Мажете кожата си с тези продукти половин час преди да я изложите на слънце.

 

Дори да не сте на плаж е добре да използвате слънцезащитни продукти. Мажете откритите части от тялото си по всяко време на годината.

 

Четете още: Когато се потите обилно

 

Носете шапка. Тя е задължителен аксесоар за летните, горещи дни. Не забравяйте да я взимете със себе си, когато излизате навън.

 

Най-добрият начин да защитите себе си от рак на кожата е, като избягвате прекомерното излагане на слънце. Имайте мярка. Колкото и да се изкушавате да прекарате целия ден навън под парещите лъчи на слънцето, помислете и за здравето си.

 

Как да изберем правилните слънцезащитни продукти според кожата си?

 

Кожата на всеки е различна. Хората се делят на четири типа, според вида на кожата си, разделени в следните категории:

 

Първи тип: Те имат много бледа кожа, със светли очи са и червена коса. Обикновено при излагане на слънце, кожата почервенява, но не хваща тен. Препоръчва се много висок фактор за нея SPF 50+.

 

Четете още: Как да определим кой фототип сме?

 

Втори тип: Имат светла кожа, руси коси, светли или кафяви очи. Кожата им лесно изгаря, почервенява и трудно хваща тен. Препоръчва се крем с фактор SPF 30-50.

 

Трети тип: По-тъмна кожа, по-тъмна коса. Кожата им добива умерен тен, понякога изгаря – SPF 15-25.

 

Четвърти тип: Те са най-привилигировани към слънцето. Имат тъмна кожа, тъмни очи и коса. Много лесно хващат тен и рядко изгарят – SPF 5-12.

 

Не подценявайте вредата на слънчевите лъчи. Мажете кожата си със слънцезащитен продукт често, особено, ако влизате във вода.

Добави коментар