След раждане

Следродилният период продължава от шест до осем седмици. През този период организмът се връща към своето нормално състояние, т.е. изчезват измененията, които възникват в резултат от бременността и раждането. Така например, матката на нераждалите жени тежи 35 – 40 гр., а в края на бременността достига до 1 кг. В следродилният период настъпва свиване на матката и след шест до осем седмици тя намалява размера си до този на кокоше яйце с тегло около 50гр.

 

Важно значение за нормалното протичане на следродилният период има личната хигиена на родилката. Преди всяко кърмене на бебето тя трябва старателно да си измие ръцете с топла вода и сапун, ноктите трябва да бъдат подрязани. Като превенция против мастит, по време на сутрешния тоалет жената трябва да измива млечните жлези с топла вода.

 

Особено внимателно в следродилният период следва да се следи за чистотата и хигиената на външните полови органи с цел избягване на риска от инфекции. Значителните следродови изтичания са среда за болестотворни микроби, които могат да предизвикат тежки възпалителни заболявания. Здравата родилка бива изписана от болницата на 4 – 5 ден и през това време нейната устойчивост към инфекции се увеличава. Подмиването с топъл душ се разрешава две седмици след раждането, а първата вана може да си позволим след шест седмици.

 

Къпането в река, или море също се разрешава след шест-осем седмици и това е продиктувано от обстоятелството, че заедно с водата във влагалището могат да проникнат микроби и да предизвикат възпалителен процес. Впоследствие жената трябва да се къпе не по-рядко от един път на три дни и задължително да сменя бельото си.

 

Здравето на жената, която е родила бебе ще зависи и от това как тя осигурява на новороденото всички грижи, от които то има нужда. Особено важно е още от първите дни след раждането правилно да се организира храненето на бебето. Създаването и съблюдаването на режим е необходим както за майката, така и за детето. Първото кърмене се разрешава 6 до 12 часа след раждането, като при добро състояние на майката и бебето се препоръчва максимално ранно кърмене. Впоследствие кърменето на новороденото се регулира през 3 или 3,5 часа с шестчасова пауза през нощта.

 

Преди кърменето майката следва старателно да измие ръцете си и да постави на лицето си маска с цел предотвратяване на инфекции. Гърдите преди и след кърмене следва да се измият с 2% разтвор на борова киселина или с преварена вода.

 

 Източник: www.dedova.ru

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 


 
Добави коментар