Следродилните съвети на мама: митове и факти

Изглежда, всеки има какво да каже на новите майки за раждането и живота. Мнения и „мъдрости“ изобилстват навсякъде – от приятели и семейство, но и от човекът, до който се допитвате най-често – мама. Понякога, тя знае точно какво да каже, но друг път може да повдигате вежди от съветите ѝ.

 

Ето няколко неща, които майките винаги казват. Попитахме експертите, за кое мама е права.

 

Когато кърмите, теглото ви пада.

 

Грешка: Някои майки са по-гладни, отколкото други, когато кърмят и метаболизмът се различава от жена до жена. Докато една нова майка може да отслабне лесно, то друга може да не успява. Кърменето не изисква допълнително изгаряне на калории, но може да се случи отслабване. Но при по-голяма част от майките, това не се случва.

 

Когато бебето се роди, ще знаете какво да правите.

 

Грешка: Макар че най-вероятно ще се свържете с бебето си веднага, не се притеснявайте, ако не разпознавате бебешките нужди. Не бъркайте майчините инстинкти с познанията за грижата за дете. Майчините инстинкти са свързани с необяснимата любов на майката към новото бебе, но това не подпомага сменянето на памперси, къпането, кърменето на бебето. Най-добре е майката да се подготви предварително за основните неща за грижа за бебето и след това да се наслади на нормалните майчини инстинкти.

 

Вие трябва да спите, когато бебето спи.

 

Истина: Изкушаващо е да опитате да свършите всяка скучна работа, докато бебето спи, но това ще ви изтощи. По-здравословно е да се опитате да подремнете, докато и бебето спи. Сънят играе много важна роля за майчиното благополучие. Така че, ако бебето ви не спи през нощта, то най-вероятно вие също няма да имате такава възможност. Ако не сте уморени, то не е задължително да се насилвате да спите, но докато бебето спи, почивката трябва да е приоритет номер едно.

 

Вижте още: Какво да очаквате след раждането? – част 1

 

Каквото ядете вие, това яде и бебето ви.

 

Истина: От съществено значение е да се храните здравословно по време на кърмене, защото предавате тези хранителни вещества и на бебето. Храни, витамини, лекарства, алкохол, могат да преминат през майчиното мляко, затова внимавайте какво консумирате. Майката трябва да приема 600 калории повече на ден, докато кърми.

 

Приемете, че вашето тяло след раждане няма да бъде същото.

 

Истина: Това е вярно. Вие няма как да върнете тялото си назад. Хормоните го променят. Първо наддавате тегло и после го губите. Но от гледна точка на това как изглеждате, не се притеснявайте. Може би тялото ви никога няма да бъде същото, но то може да бъде и по-добро от преди. Няма нищо което да ви попречи да постигнете желаната форма и да имате страхотно тяло.

 

Вижте още: 8 изненадващи неща, които се случват след раждането

 

Да бъдете нова майка е щастлив момент. Ако плачете много, нещо не е наред.

 

Грешно: Това действително е щастлив момент, но вие също така ще сте много ангажирани, изтощени и всичко ще е ново за вас. Ако плачете много, това не означава непременно, че нещо не е наред или че имате следродилна депресия, това е често срещано погрешно схващане. Емоциите ви в този период са много объркващи, хормоните се променят, сънят често е ограничен, плачът е разбираем. Нещо не е наред, ако вие не искате да се грижите за бебето си, не искате да го храните или да се грижите за себе си. Тогава ще е добре да се посъветвате със специалист.

 

Позволете на бебето ви да плаче. Ако взимате бебето си всеки път, когато плаче ще го разглезите.

 

Грешка: Елиминирайте идеята за разглезеното бебе. Бебето не може да се разглези в първите няколко месеца. Това не означава, че плачещото бебе винаги трябва да се гушка. Има много теории за това каква е най-добрата грижа за бебето, но всъщност тя е индивидуална при всяко едно дете. Но като общо правило е да се обслужват, да се хранят, да се обръща внимание на плачът им и най-вече да се радвате на своето новородено.

Добави коментар