Следродилна психоза

Следродилната психоза е психично заболяване, което се случва на 2 от 1000 жени, след раждане. Състоянието често се свързва със следродилната депресия, но се счита за напълно отделен здравословен проблем. Следродилната психоза може да настъпи доста бързо и обикновено се случва след 3-тия ден до 6 седмици след раждането. Може да се прояви като маниакална депресия и рядко като шизофрения.

 

Жени, които са имали маниакална депресия или шизофрения, в миналото (или членове на семейството, които са страдали от това заболяване) са изложени на повишен риск. Често се препоръчва на жените с по-голям риск от това заболяване да отидат на психиатър преди раждането.

 

Четете още: Вие сте добра майка!

 

Признаците на следродилната психоза са:

 

• Безсъние или невъзможност да си почиват. Нехранене и непиене, което често води до дехидратация.

 

• Обърканост, халюцинации (представяйки си или вярвайки в необичайни неща), чувство на страх, налудничави идеи, дезориентация, без да сте наясно за час, време, място, неосъзнаване на личноста (Кой съм аз?) и другите.

 

• Тежки промени в настроение и хаотично поведение.

 

Следродилна психоза

 

Следродилната психоза изисква незабавно лечение. Жените, които страдат от това заболяване са изложени на риск от това да посегнат на собствения си живот (самоубийство) или на живота на бебето. Жената и бебето се приемат в психиатрична клиника заедно. Бебето се пази с майката под контрол, така че майката да не се притеснява за бебето. Персоналът обикновено помага в грижите за него.

 

Четете още: Какви са знаците на следродилната депресия?

 

Първоначално жената може да бъде упоена, ако тя е в много лошо състояние. Това може да помогне да си почине, да се храни и да пие (венозно), особено ако тя е изтощена и дехидратирана. След като болногледачите диагностицират специфичното състояние, подходящото лечение може да бъде започнато с нужните консултации и терапии. Продължаването на кърменето ще зависи от вида на лекарствата, които се дават на майката. Повечето жени се възстановяват напълно, обаче лечението (в болница и след това удома) може да продължи около 6 месеца и жената има повишен риск от развитие на повторна психоза, след последваща бременност.

 

Мисълта за хоспитализация може да бъде много страшна, но обикновено е основна стъпка към възстановяването, предимно за лечение и е в интерес на безопасността на майката и бебето. Това може да остави някои бащи да се чувстват леко изолирани и депресирани, така че може би е важно партньорът също да потърси професионална помощ.

 

Снимки: artur84, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар